DELA

Tjejerna har erkänt kyrkattentatet

Motivet till attentaten mot Hammarlands kyrka riktade sig mot kyrkan i stort, inte specifikt mot den församlingen eller bygganden.
– Det finns satanistiska inslag i det här, säger förundersökningsledare Olof Lindqvist.
I morse kallade kommissarie och förundersökningsledare Olof Lindqvist till pressträff för att informera om det senaste gällande förra veckans attentat mot Hammarlands kyrka.
Det två tjejerna i 16-17 års åldern som greps i fredags sitter fortfarande i förvar hos polisen och mycket utredning återstår ännu. Det två misstänkta, som är ålänningar men inte bosatta i Hammarland, har dock erkänt för polisen att de utförde dådet.

Barnskyddet
De ska ha tagit sig till Hammarlands kyrka med bussen som går från Mariehamn och sedan tagit nästa buss tillbaka till stan efter att ha kastat in fem molotovcocktails i kyrkan. Utifrån förhören med tjejerna har man kommit fram till att attentatet inte var riktat specifikt mot Hammarlands kyrka, utan mot kyrkan i stort och som helhet.
– De har berättat för oss att dådet var planerat och de är övertygade om att de gjorde rätt. Förhoppningen är att få dem att förstå att så inte är fallet, säger Olof Lindqvist, som berättar att det första mötet med föräldrar, barnskydd, psykiatri och åklagare genomfördes i går kväll.
Tjejerna är inte kända av polisen sedan tidigare.
Läs mer i morgondagens Nya Åland.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax