DELA

Therese Karlsson Ålandsambassadör

Sopranen Therese Karlsson blev utvald till årets Ålandsambassadör på Sommartinget 2010. Hon känner sig hedrad och glad över titeln. Utmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma en ålandsbördig person som nått framgångar utanför Åland.
Det årliga sommartinget hölls visserligen en regnig dag men många var ändå på plats. Utflyttade ålänningar, åländska politiker och tjänstemän träffades under trivsamma former och diskuterade aktuella frågor. På programmet var bland annat utnämningen av årets Ålandsambassadör, som detta år var musikalaktuella sångerskan Therese Karlsson.

Många idéer
Therese Karlsson har många drömmar och visioner när det gäller Åland.
– Det gäller främst kulturen. Jag vill gärna att Åland, som ju ligger mitt i Östersjön, skulle bli mittpunkt även för Östersjöfestivalen, Röster för Östersjön och liknande evenemang. Med ett så stort intresse för musik som finns här, och dessutom med KK-huset, skulle det vara perfekt.
Hon menar på att Åland har ett otroligt stort antal musiker och konstnärer i förhållande till sin folkmängd. Som sångerska tycker hon att det borde uppmärksammas på något vis.
Therese Karlsson tycker också att länderna kring Östersjön kunde samarbeta bättre.
– Det skulle alla vinna på, säger hon.


Migrationen ett tema
Ålands landskapsregering var som vanligt arrangör av sommartinget. I programmet ingick kaffe med smörgås, förutom flera tal, frågor och diskussion. Det rådde en trevlig stämning under sommartinget och alla verkade nöjda.
Den sista delen i programmet var en visning av utställningen ”Broar över åländska vatten” på Ålands museum. Temat för utställningen var migration från Åland till Sverige och riket.

Katrina Tapio (praktikant)
redaktion@nyan.ax