DELA

Testpanel provar Stallhagens nya öl

Ålands Bryggeri har för första gången lanserat en ofiltrerad öl, Stallhagen Dunkles 5,5%. Företaget har även tagit fram en påsköl på fat. Med hjälp av några elever på Hotell och restaurangskolan har Nya Åland testat de nya ölsorterna.
Stallhagen Dunkles är namnet på den mörka ofiltrerade öl som Ålands bryggeri just har lanserat.
– En ofiltrerad öl sätts på flaska direkt från lagringstanken utan filtreringsprocess och har därför en aning grumligare konsistens än en filtrerad öl, berättar bryggerimästare Marco Hacker.
Den nya ölen bryggs enligt hantverksmässiga metoder i en skala om 1100 liter per bryggning. Processen att brygga ölet tar mellan fyra och fem veckor.
– Vi bryggde den här ölen första gången 2005 som månadens öl till Hyvät Olutravintolat. Under 2006 såldes den i pubarna på flera av Viking lines fartyg och responsen från konsumenterna har varit positiv så därför beslöt vi oss att offerera in ölen till Alko, berättar vd Stefan Blomqvist.
Den här veckan börjar Dunkles säljas i Alkobutiker i hela landet. Stallhagen har även tagit fram en påsköl på fat, Stallhagen Påsköl 5,8 %. Den kan man beställa på Parks bar i Mariehamn eller på hotell Elvira i Eckerö så länge lagret räcker.
– Det är viktigt för oss att vår hemmapublik kan ta del av de nyheter som produceras, även i de fall som de nya ölen inte buteljeras, vilket är fallet med Påskölen, säger Blomqvist.

Påminner om Guinness
För att testa de nya ölsorterna tog Nya Åland hjälp av Ann-Catrine Söderström och Kim Lindström från Hotell och restaurangskolans servitörlinje samt Johan Kjellsen som läser till kock på skolan. De fick smaka på Påskölen och Stallhagen Dunkles och bedöma utseende, doft och smak på ölsorterna. De börjar med Dunkels.
– Den var väldigt mörk, nästan svart, säger Ann-Catrine. Kim och Johan instämmer.
– Den ser maffig ut, som en Guinness ungefär, tycker Johan.
När de smakar på ölen går åsikterna isär.
– Det smakar nästan kaffe, säger Ann-Catrine som tycker att Dunkles doftar bättre än den smakar. Johan och Kim håller inte med.
– Den var riktigt god, det är mer smak på den här ölen än på deras andra mörka öl Dark lager, tycker Kim.

Inte så påskig
– Den här hade en fin färg, den är nästan röd, säger Ann-Catrine när hon häller upp Påskölen.
– Ja den är lite gyllene, instämmer Johan.
När trion smakar på Påskölen är åsikterna återigen olika.
– Jag tycker Påskölen smakar bättre, men Dunkels doftade godare, säger Ann-Catrine.
– Nej jag föredrar nog Dunkels, säger Johan och Kim instämmer.
– Och dessutom är den inte så påskig, den skulle nog behöva en påsketikett för att man skall tänka på påsk när man dricker den, säger Johan.
Stallhagen Dunkels är den fjärde av Ålands Bryggeris ölsorter. Från tidigare finns starkölen Stallhagen Export, den ljusa mellanölen Stallhagen III, som även kallas Ålandsölen, och den mörka mellanölen Stallhagen Dark lager.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax