DELA

Test på Åland inför båtmässan i Helsingfors

En riktig köldknäpp har slagit till på Åland, men båtsäsongen ser ändå ut att vara igång.
I all hemlighet har mannar från Fiskars anlänt för att provköra nya Buster Magnum Pro, ett riktigt fartmonster.
Båttillverkaren Fiskars nya Buster Magnum Pro Series är ritad och konstruerad för båtnörden och fartdåren som vill ha det senaste inom teknik.
– Det är en mycket snabb båt som är gjord för höga farter. Det finns vindskydd, plats för en tolvtums plotter (elektroniskt sjökort på skärm red. anm.), kompass och radar, säger Jari Peltola som är på Åland för att provköra aluminiumbåten.
Båten är förstås helt ny och har ännu inte lanserats på nationella eller internationella marknaden. Den presenteras första gången den 12-13 februari på båtmässan i Helsingfors.
Varför är ni på Åland och provkör?
– Det är helt fast vid finska kusten, här har vi öppet vatten, säger Jukka Telatie.

225 hästkrafter
Magnum är 7,10 meter lång och godkänd för en motor på upp till 225 hästkrafter.
– Vi rekommenderar mellan 150 upp till 225 hästar. Aluminiumbåten är stark och lätt med låg vikt och funkar bra med mindre motorer, säger Jari Peltola.
Ur miljösynpunkt ska Busters Magnum vara bra, menar Peltola. All aluminium är återvinningsbar och båten lär ha ett långt liv.
– Vi har tillverkat båtar i 35 år och de båtar vi tillverkade i början, de fungerar fortfarande. Så när kunderna frågar hur länge en sådan här båt håller så vet vi inte det ännu.
Vilket pris den ligger på vet inte Peltola, men gissar på runt 50.000 euro.
– Det här är en fiskebåt, du kan gå ut och det spelar ingen roll vilket väder det är. Det är inget för att sola i, och lite av en killpryl.

CECILIA LINDVALL


cecilia.lindvall@nyan.ax