DELA

Tappade 60 kg med operation

Metoderna är många men målet är ett: att gå ner i vikt.
Santha Söderback-Eriksson och Monica Jansson fick hjälp av en viktoperation och har båda gått ner 60 kg.
– När jag berättar att jag viktopererat mig säger någon: ”jaså, du valde den enkla vägen”. Men det här är verkligen inte den enkla vägen, säger Santha Söderback-Eriksson, som viktopererades för sex år sedan.
Hon och Monica Jansson är med i en stödgrupp för personer som har genomgått eller ska genomgå en viktoperation.
Monica opererades för 1,5 år sedan. Det var den 25 februari 2009.
– Jag har kämpat med min vikt sedan jag var 18 år och det har bara blivit värre.
Övervikten gav till slut fysiska besvär, men också psykiska. När hon provat ”alla dieter som finns” insåg hon att en viktoperation är den enda utvägen.
– Men min son blev allvarligt sjuk så det sköts upp några år. Då hann jag gå upp ännu mer i vikt.
Det är en omfattande livsstilsförändring som måste till, precis som med alla andra viktminskningsmetoder, därför är det inte en enklare väg än någon annan diet.
Matvanorna måste ändras på ett ganska drastiskt sätt: äta 6-8 gånger om dagen, välja bort mycket av den mat man ätit tidigare och istället fokusera på nyttig mat. Hela grundsynen på mat och vikt måste förändras eftersom man aldrig mer kan tänka i termer som att lämna bort mat för att gå ner i vikt. I stället måste man för resten av livet säkra ett tillräckligt intag av nyttig mat för att minimera risken för näringsbrist.
Dessutom ska man ta tillskott på bland annat B12, järn och zink varje dag under resten av sitt liv. Man får redskapen för viktnedgången, operationen, men lägger man inte om livsstilen så förstör man redskapen.
– Operationen är ingen räddning om inte du själv gör grovjobbet, säger Santha.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds