DELA

Tafsande man fick fängelsedom

Fängelse – villkorligt – i 48 dagar.
Så lyder Åbo hovrätts dom i ett fall av sexuellt utnyttjande av två flickor, 15 och 12 år gamla, på torgscenen i Mariehamn i augusti 2008. Ålands tingsrätt förkastade tidigare åtalet mot den 25-årige mannen.
Enligt åklagaren hade mannen utsatt flickorna för sexuella handlingar. Flickorna har berättat att mannen berört deras bröst och lagt benen runt den yngre flickan samtidigt som han stött sitt underliv mot henne. Han hade också berört henne på andra delar av kroppen.
En tid efter händelsen hade flickorna sett mannen igen, fotograferat honom med mobiltelefonen och gett bilden till polisen som identifierat mannen.


Friade mannen
Tingsrätten trodde på flickorna, men hänvisade till ”nordisk rättspraxis” och friade mannen eftersom det inte fanns någon som kunde intyga att flickornas berättelse var sann. Mannen hade ett vän som vittnade att han inte begått några sexuella handlingar.
Åklagaren besvärade sig till hovrätten. Under tiden tog vittnet tillbaka sitt stöd för mannen och berättade att han ljugit för att han blev hotad av den åtalade.
Hovrätten ändrade tingsrättens dom och dömde mannen till fängelsestraff i 48 dagar, villkorligt. Han dömdes också för stöld och snatteri. Fängelsestraffet anses avtjänat efter att mannen suttit häktad under en och en halv månad hösten 2008.


Måste betala
Mannen ålades av hovrätten att betala 2.000 euro till den ena flickan och 500 euro till den andra i skadestånd. Han ska dessutom ersätta flickorna med självrisken på 1.162 euro för rättshjälpen samt betala deras rättegångskostnader i hovrätten, 6.600 euro med ränta.
Handläggningen i tingsrätten i november 2008 var offentlig, utom det bandade förhöret med den yngre flickan och förhöret med den äldre flickan. Också domen var offentlig, inklusive domstolens motiveringar, med undantag av brottsoffrens namn.


Allt hemligt
I hovrätten hemligstämplades däremot handläggningen, domskälen och alla handlingar med hänvisning till lagen om offentlighet vid rättegång i allmänna domstolar från 2007. Sekretesstiden är 60 år.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax