DELA

Syskonpar testar kroglivet

Lägg Camilla Andersson och Carina Saethers namn på minnet.
De är Ålands nykrönta krögare som i helgen öppnade Godbys nya kvarterskrog.
En kvarterskrog döpt till – Krogen. Belägen i Godbitens gamla lokaler är den varken pretentiös eller prålig. En kvarterskrog helt enkelt.
Just denna eftermiddag vid tvåtiden är det tyst och lugnt, inte en kotte vid matborden. Lunchen är över och systrarna Camilla Andersson och Carina Saether står i köket för att städa undan.
Krogen är deras gemensamma dröm som gått i uppfyllelse.
– När vi var yngre ville våra föräldrar starta en restaurang men sen blev det aldrig av. Sedan dess har vi närt den drömmen, säger Camilla Andersson.

Husmanskost
Camilla och Carina är båda tjänstlediga från sina arbeten som dagisföreståndare respektive undersköterska. De har ingen tidigare erfarenhet från kroglivet, förutom Carina som jobbat extra på restaurang som yngre.
– Vi vet hur man tillagar stora mängder, så det är inga problem. Sen är det bara att prova sig fram, säger Camilla.
Menyn består av husmanskost så som traditionell ärtsoppa med pannkakor på torsdagar och raggmunk med fläsk på tisdagar. Priset är inte särskilt saftigt, 8,50 euro för en lunchtallrik.
I lördags var det invigning och då festades det till med Tacobuffé för tio euro. Och blommorna framför receptionsdisken vittnar om ett gott mottagande.
– Det var över förväntan. Gott, mysigt och roligt med trubadur som uppträdde.

Egen prägel
När det nya krögarparet skrev på pappren den 11 september i fjol överläts fastigheten med tillhörande frisörsalong och bageri till dem.
– Vi var inte intresserade av att hyra. Vi ville sätta vår egen prägel på stället, vi tror på det, säger Carina.
En del av interiören är ny, så som bord och en del stolar. Baren är bytt, väggarna i restaurangdelen är vitmålade och toaletterna är uppfräschade. Golvet och speglarna på väggen är desamma som innan.

Konkurrens
Systrarnas gemensamma vision är en kvarterskrog fri från prestige, där skönheten ligger i att dörren är öppen för alla. På så sätt tror Camilla och Carina att de kommer stå sig i konkurrensen med främst restaurang Wirrans runt hörnet.
– Det kämpigaste är att leva upp till förväntningarna, säger Carina.
– Och att få det att gå ihop. Men vi hade 90 matgäster i lördags och det kändes på dem som att det behövdes något nytt, säger Camilla.

CECILIA LINDVALL