DELA

Svenskflaggade färjor hotas av strejk till påsk

Vid midnatt natten till skärtorsdagen stannar de svenskflaggade färjorna Rosella, Eckerö, Cinderella, Birka Paradise, Galaxy och Symphony samt Viking XPRS på Finska viken ifall ingen lösning nås på konflikten mellan de svenska sjöbefälsförbunden och arbetsgivarparten.
I går på eftermiddagen lämnade Sveriges fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet i Sverige sina svar till medlaren som sedan januari har försökt hitta en lösning på konflikten. På motsatta sidan står Sjöfartens arbetsgivarförbund som också gav sitt svar.
Arbetsgivarsidan sade ja till medlarbudet, men Sjöbefälsförbundet sade nej.
Om strejken bryter ut berörs befälhavare, styrmän, tekniska chefer och övrigt maskinbefäl på sammanlagt 30 fartyg med svensk flagg, bland dem de sju åländska passagerarfartygen. 95 procent av arbetstagarna är fackanslutna, och ombudsman Hans-Dieter Grahl på Sveriges fartygsbefälsförening i Stockholm konstaterar att ingen kommer att jobba som strejkbrytare eftersom också de icke fackanslutna har samma avtal som de som hör till någotdera förbundet.
– Våra sammanlagt cirka 4.000 medlemmar har satt rejäl press på arbetsgivarsidan, förklarar han för Nya Åland.


Vill höja pensionsålder
Han förklarar bakgrunden till konflikten som handlar om sjöbefälens pensionsålder.
Allt sedan 1970 har pensionsavtalen löpt år från år och aldrig tidigare ifrågasatts av någondera parten – ända tills det senaste avtalet gick ut.
– Arbetsgivarsidan tycker att det blir för dyrt med fortsatt pensionsålder på 60 år och vill höja den till 62 år. Vi motsätter oss detta eftersom vi anser att arbetsgivarsidan har misskött inbetalningarna till en fond som i dag skulle innehålla 340 miljoner kronor i pensionsmedel ifall de hade uppfyllt sin den av avtalet, säger Hans-Dieter Grahl.


Avstod löneförhöjning
1969 avstod nämligen arbetstagarna från löneförhöjning mot att de i stället skulle få gå i pension vid 60 år eftersom arbetsmiljön var tuff.
– Vi avstod från 3 procent i löneökning varje år för att bekosta den här förmånen. Arbetsgivaren skulle i stället lägga in pengarna i fonden. Men det fungerade bara några år i början. Nu är pengarna slut.
Att fonden är tom i dag är ingen nyhet för någon, säger han, men det handlar om pengar som var och en arbetstagare avstått från under många år.
– Arbetsgivaren har stulit våra pengar. Vi kräver inget i en eventuell strejk, men vi vill ha kvar vår rätt till pension vid 60.


Tror inte på strejk
Både Rederi ab Eckerös och Viking Lines ledning är uppdaterade om strejkvarslet. Eckerös personalchef Lasse Karlsson konstaterar att de svenskflaggade fartygen blir stående om strejken bryter ut, men att konstruktiva diskussioner förs mellan parterna.
– Jag tror att det hela löser sig innan tidpunkten för strejken är inne, säger han.
Vice vd Jan Hanses på Viking Line väntade i går på svaren på medlarens bud.
– Jag tror inte att varslet leder till strejk, säger han.


Övriga fartyg
De övriga fartyg som berörs är Finnlines Finnclipper, Finnfellow, Finnsailor, Finneagle, Finnpartner och Finnträder, Scandlines Aurora af Helsingborg, Götaland, Skåne och Trelleborg, Stena Lines Germanica, Scandinavica, Danica, Juthlandica, Nautica, Saga, Carrier, Freighter och Scanrail samt TT-Lines Nils Dacke, Peter Pan och Huckleberry Finn samt Destination Gotlands Visby.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax