DELA

Stuginbrott i vågor på Åland

Ensligt belägna fritidshus är begärliga stöldmål. Det finns dock enkla sätt att skydda stugan från tjuvarna.
På Åland finns kring 6.000 fritidshus. Det rör sig om hus som används intensivt under årets varma månader, och sedan sällan tittas till. Stugorna ligger oftast avlägset placerade. Det är inte svårt att tänka sig att tjuvar ser sommarstugor som idealiska mål.
Enligt Hufvudstadsbladet anmäls mellan 1.500 och 1.900 stuginbrott i Finland per år. Mellan 15 och 24 procent av dessa klaras upp. På Åland är uppklarningsprocenten för stuginbrott enligt Hbl:s artikel runt tio procent.
– Det där tror jag inte riktigt på, jag tror att det är fler som klaras upp. Oftast åker inbrottstjuvar förr eller senare fast för något brott, och då visar det sig också att flera brott går att reda upp, säger kommissarie Olof Lindqvist vid polisen i Mariehamn.
Inbrott i stugor och villor brukar gå i vågor på Åland.
Finns det ligor som specialiserar sig på stuginbrott?
– Det är väldigt sällan sådant. Oftast handlar det om yngre personer som är i behov av pengar och alkohol att avyttra eller behålla. I stugor stjäls ofta alkohol, svarar Olof Lindqvist.
Vad kan göras för att skydda sig mot stuginbrott?
– Lämna inte kvar värdeföremål i stugorna. Det gäller särskilt för sådana stugor som bara används över sommarsäsongen, men också allmänt för stugor som är ensligt belägna utan grannar. Det man absolut inte heller ska gör är att berätta på Facebook att man åkt bort någonstans över en viss period. Moderna tjuvar använder också Facebook, säger Olof Lindqvist.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson