DELA

Stort intresse för Nauclér i Sverige

En artikel under rubriken ”Från Häljeboda till Mannerheimvägen” publicerades i går av ett stort antal dagstidningar i Sverige.
Artikeln handlar om Elisabeth Nauclérs vandring från en by i Värmland till riksdagshuset i Helsingfors.
Artikeln som skrivits av nyhetsbyrån TT lades i går ut på nästan 30 svenska tidningars hemsidor, däribland de stora dagstidningarna Göteborgs-Posten och Upsala Nya Tidning.
Texten inleds med raderna ”Det är en lång väg från värmländska finnskogarna till riksdagshuset i Helsingfors. Nyblivna åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér har tagit sig hela sträckan.”
I artikeln berättas hur Nauclér efter uppväxten i den lilla byn Häljeboda i Värmland gifte sig till Åland där hon länge arbetet inom landskapsregeringen. Det nämns också att hon har haft en internationell karriär inom FN under Balkankonflikterna.
I artikeln säger Elisabeth Nauclér att hon ser sig som en ”sann nordist”.
– Med norsk mor, svensk far med finländsk påbrå och med hemvist på det självstyrande Åland, kan det inte bli annat..


Lång lista
Hon berättar också vad som är viktigast att arbeta för i riksdagen.
– Viktigast är sjöfarten, det svenska språket och självstyrelsen utveckling. I (förre socialdemokratiske statsministern)Lipponens båda regeringar fanns självstyrelsens utveckling med på regeringsprogrammet. Så har det inte varit med statsminister Vanhanen. Det ska vi ändra på. Framför allt är det den ekonomiska biten av självstyrelsen som är begränsad och som ska utvecklas.
De tidningar som i går eftermiddag hade lagt ut artikeln på sin hemsida var Kristianstadsbladet, Arbetarbladet, Östersunds Posten, Länstidningen Östersund, Privata Affärer, Västervikstidningen, Ystads Allehanda, Norrköpings Tidningar, Västerbottens-Kuriren, Upsala Nya Tidning, Norra Västerbotten, Hallandsposten, Norra Skåne, Trelleborgs Allehanda, Gefle Dagblad, Göteborgs-Posten, Skånska Dagbladet, HelaGotland, Vestmanlands Läns Tidning, Allehanda.se, Norrbottens-Kuriren, Borås Tidning, Dalarnas Tidningar, Bohusläningen, Motala & Vadstena Tidning, Sundsvalls Tidning och Helsingborgs Dagblad.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax