DELA

Största Bingolottovinsten någonsin

Två Volvo XC60 är den största enskilda Bingolottovinsten som gått till Åland sedan starten 1994, konstaterar Rune Sudhoff som är ansvarig för Bingolotto på Paf.

– Vinsten var den första sedan 2007, berättar han om resultatet av en ålännings spel kvällen före nyårsafton i fjol.
Rune Sudhoff vet också berätta att ålänningen, som köpte dubbellotten utanför Mattssons i Godby, kämpade en hel del för att komma åt den.
– Det var mycket folk och köerna till lotterna var långa. Men till sist blev det läge och ålänningen valde rätt lott trots att denne lika lätt hade kunnat välja en enkel lott. Det är första gången någon på Åland har vunnit något så här stort i Bingolotto!
Vinsten löses ut på Åland och det ska göras inom februari. Vinnaren får själv bestämma färg och utrustning i bilarna.
Sedan januari 1994 har cirka tio vinstbilar gått till åländska Bingolottospelare.


Betalar lotteriskatt
Men det oklara rättsläget för den som väljer att sälja sin vinstbil grumlar glädjen.
– Vi upplyser vinnarna om att det finns ett fall som kanske ska prövas i högsta instans och att vi i dag inte vet hur det är med skattefriheten om bilen säljs.
Paf betalar lotteriskatt till staten på alla lotter som säljs på Åland, i medeltal 650 per vecka. Därför är vinsterna skattefria för dem som vinner.
– Vi har frågat skatteombudet Elof Asplund hur många år det tar innan försäljningen av en vinstbil inte längre är beskattningsbar. Men han visste inte.
Som det nu är räknas bilens värde minus lottens pris som beskattningsbar inkomst.
– Så det blir ju en väldigt stor summa att betala skatt på, säger Rune Sudhoff.

ANNIKA ORRE
annika.orre@nyan.ax