DELA

Storbyhandlaren kastade ut hyresgästen

När keramikern Peter Winquist i vintras kom till sin hyrda källarverkstad i Eckerö Storby möttes han av en låst dörr där hans nyckel inte passade.
Hyresvärden – den dömde ekobrottslingen – krävde mångdubbelt högre hyra för att ge ny nyckel.

Peter Winquist försökte redan i vintras göra myndigheterna uppmärksamma på att handlaren i Storby, som tagit över verksamheten efter de tidigare ägarna i aktiebolaget Kombo Åland ab, borde synas i sömmarna.
– Men ingen reagerade då, säger han i dag.
Peter Winquist berättar sin historia för Nya Åland.
– Jag har hyrt en källarlokal i Storby gästhem och logi i 28 år. Där har jag haft mina stora och tunga redskap – bland annat ugnar, maskiner, lerkvarnar och flera ton lera – och hyran har jag betalt punktligt och i förskott under alla år.
Men en dag i vintras, just när snön hade fallit och det var kallt, hände det oväntade.
– Jag kom till verkstaden som vanligt men kom inte in eftersom nyckeln inte passade i låset. Låset hade bytts helt utan förvarning.

Han kontaktade hyresvärden – den man som förra veckan greps av åländsk polis som internationellt efterlyst – och undrade vad som stod på.
– Svaret jag fick var att jag skulle få nyckel om jag i stället för de 82 euro jag hade betalt dittills i månadshyra betalade 250 euro per månad.
Detta trots att hyran var betald för tre månader framåt. Hyresvärdens besked stod helt i strid med hyreslagens bestämmelser om hur hyresförhöjning ska meddelas.
Peter Winquist sa nej till den plötsliga hyreshöjningen. Hans förslag till hyresvärden var att han skulle få tre månader på sig att flytta ut – så långt som förskottshyran var betald – och tillgång till nyckel under den tiden.
Svaret från hyresvärden blev nej.
– Jag stod inför en svår situation och kontaktade polisen för att få hjälp med att komma in i lokalen. Någon hjälp erbjöds inte utan polisen ringde tillbaka och frågade om jag gick med på medling och jag sa ja. Men hyresvärden vägrade gå med på medling.

I stället kallades Peter Winquist en tid efteråt till tingsrätten där han fick ett brev av stämningsmannen. I brevet stod att han var vräkt från lokalen och hade en månad på sig att flytta ut sina saker och att sakerna i annat fall skulle tillfalla husägaren som hade rätt att göra vad han ville med dem.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax