DELA

Stora dosor på färjorna ska stoppa smugglarna

De skattefria snusdosorna som säljs ombord ska blir större. Orsaken är att både rederier och svenska tullverket vill ha slut på snussmugglingen.
Redan den 1 maj, om allt går som planerat, finns de större dosorna i fartygens butikshyllor.
Nya Åland berättade i går om ett tillslag i Kapellskär förra veckan när Rosella kom i land. Beslaget blev snudd på rekordstort – tusen stockar snus, 43 kilo röktobak och tusen cigaretter togs om hand av tullen medan smugglarna släppte bagaget och rusade tillbaka ombord. Vilka som köpt snuset blev därför ouppklarat och ingen kunde gripas.
Mikael Lindgren, chef för tullverkets gränsskyddsavdelning i Stockholm, har flera gånger konstaterat att måttet är rågat, senast i början av oktober i år. I en intervju i Sveriges radio berättade han att allt mera snus väller in i Sverige, att snuset köps på Ålandsbåtarna och att sju tillslag hade gjorts veckan före.
Enligt ett EU-direktiv från 2008 klassas snus inte som tobak utan som övriga varor som får tas in till ett värde av 4.300 kronor per person och resa i stället för 1.700 kronor tidigare. Det enda som krävs är att man ska ha snuset för eget bruk – något som är svårt för tullen att motbevisa.
Märkning av snusdosorna skulle enligt honom vara det bästa sättet. Om en dosa är märkt med till exempel texten ”duty free” så går den inte att sälja till fullt pris i butikerna, är tanken.
– Jag har förstått att rederierna och tillverkaren har något på gång.
Kim Engblom, taxfreechef på Viking Line, bekräftar planerna och berättar att de är långt hunna.
– Vi jobbar tillsammans med producenten för att ta fram en speciell, större dosa för taxfreemarknaden.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre