DELA

Stöld i hytt gästens ansvar

Den som åker på något av passagerarfartygen och har en hytt bör ta med sig värdesakerna när man lämnar den. Allmäna reklamationsnämnden, ARN, i Sverige behandlade nyligen ett ärende gällande en kvinna som i februari förra året reste med Ånedinlinjen mellan Stockholm och Mariehamn.
Kvinnan låste hyttdörren och gick till restaurangen. Under tiden tog någon sig in och stal bland annat kläder och en handväska med värdesaker.
Kvinnan krävde rederiet på ett skadestånd om 6.800 kronor, men ARN avslog kraven med motiveringen att rederiet inte brustit i sina rutiner eller på något annat sätt varit försumligt. Det här skriver Göteborgs-Posten.
Även på Viking Lines fartyg ansvarar gästerna själva för sina värdesaker.
– Vi har samma praxis som hotellen, man ska inte lämna värdeföremål i hytten. Har man riktigt värdefulla saker med sig kan man lämna in dem till informationen eller liknande, säger informationschef Johanna Boijer-Svanström till Nyan.
Hon kan inte dra sig till minnes att någon brutit sig in i en låst hytt, däremot har folk som lämnat dörren öppen blivit av med saker. (mt)