DELA

Stödgrupp för viktopererade

På Åland finns en nybildad stödgrupp för personer som ska bli eller är opererade för övervikt. De träffas en gång i månaden i Folkhälsans regi. Här får man ta del av andras erfarenheter.
Gruppen var egentligen Monica Jansson initiativ.
– Vi träffades några stycken och började prata om att ha en stödgrupp. Vi var sådana som har opererats, ska opereras och funderar på att operera sig.
Monica visste då själv hur viktigt det var att ha någon att ta kontakt med när man funderade på operationen och vad den innebär.
– Tanken inom gruppen är att man ska kunna fråga och ge råd, säger hälsoinformatör Sonja Signell vid Landskapsföreningen Folkhälsan.
Sonja fungerar som sammankallare och för minnesanteckningar.

Tolv deltagare
För närvarande har man tolv deltagare. Kriteriet är att man ska vara på väg till operation eller vara opererad. Det finns även en tanke på att gruppen kan fungera som informatör för dem som funderar på att genomgå en viktoperation.
Men är det då riskfritt eller hälsosamt att genomgå en så pass stor operation för att bli av med övervikt. Kanske komplikationerna blir så stora att man ångrar sig. det är frågor som kommer upp i gruppen
– Konvalescenstiden kan vara jobbig, säger Sonja. Men efter att ha fått perspektiv tror jag inte någon ångrat sig.
Det har i alla fall inte Monica eller Santha Söderback-Eriksson gjort.
– Jag har varit på flera träffar i Sverige och träffat många som är viktopererade som haft komplikationer. Men ännu har ingen sagt att de ångrar operationen, säger Santha.

Bra med forum
Det finns ingen automatik i att man får hjälp för att hantera den psykiska omställningen. Därför är det bra att vara med i ett forum där man kan få stöd och hjälp. Och det behövs stöd också för att man ska ändra hela sin livsstil. Man ska lära sig att handla och laga en annan sorts mat än den man har byggt upp sin övervikt med.
Det här är också sådant som man kan förmedla i gruppen. För Monica har stödet från människor runt omkring henne betytt mycket.
– Jag är tacksam för det stöd jag fått från läkare, sköterskor, vänner och från gruppen. (ns)