DELA

Stjärnkockarna hyllar Åland

Stjärnkockarna Tina Nordström och Sara La Fountain är på Åland för att göra matlagningsprogram med en åländsk touch.
– Det åländska svartbrödet är väldigt gott. Knepet att pensla brödet med kaffe och sirap är något jag kommer testa på framöver, säger Mat-Tina till Nya Åland, och berättar att hon funderar på att hyra hus här någon sommar.
Tina Nordström och hennes kamerateam sitter i gräset intill träningsbanorna i Österhamn och kollar in beachvolleyspelarna. Det är paus mellan tagningarna och de är i full färd med att dricka kaffe och äta mellanmål. Nya Åland får sig en pratstund med kändiskocken.
– Det är första gången jag är på Åland och jag är väldigt imponerad, säger Tina.
– Jag har redan frågat efter broschyrer om husuthyrning. Det vore så trevligt att hyra ett hus här någon sommar, tillägger hon.
Hon berättar vidare att det har varit ett väldigt hektiskt program sedan hon anlände i fredags. Men också roligt. Vid sidan av alla tagningar har de hunnit med en hel del annat. Det har blivit mycket sportande: kajakpaddling i Käringsund, optimistjollesegling och beachvolleyboll.
– Vi har även ätit en fin middag på ÅSS-paviljongen och njutit av en Pommern-seglats. Då vi besökte Stallhagen fick vi smaka på det åländska ölet och dessutom pröva på att baka svartbröd. Att pensla brödet med sirap och kaffe är ett roligt tips som jag kommer testa vid annat brödbak också, berättar Tina.


Ta till vara
Tina tycker att samarbetet med Ålands turistförbund har fungerat utmärkt.
– Det underlättar så mycket då vägen är uppkrattad framför en vid starten. Där har Ålands turistförbund gjort en enorm insats.
Om sin matlagning berättar Tina att det alltid finns en slags röd tråd i programmen. Den här gången var temat att ta tillvara de färska åländska råvarorna, medan de ännu växer och frodas.
– Ett slags ”sista andetaget på sommaren-tema”, beskriver Tina det som. Jag har tillexempel tillrett abborrfiléer och använt mycket färska grönsaker.
Tina framhäver att samarbetet med hennes finska motsvarighet; stjärnkocken Sara La Fountain, har fungerat jättebra. Då Michel Björklund gjorde sitt gästspel under gårdagens inspelning i Västerhamn blev resultatet också väldigt lyckat.


Väl insatta
Sara La Fountain är även hon mäkta imponerad av Åland.
– Det är så vackert här. Det händer mycket, samtidigt som man hittar ro och stillhet. Jag har, liksom Tina, planer på att komma tillbaks, säger hon till Nya Åland.
Hon är precis påväg ut på en tur med Albanus. Introduktionen till hennes program skall spelas in: Det är tänkt att Sara ska dyka vid ett skeppsvrak.
– Det sägs att Åland är ett av de bästa ställena i Norden beträffande vrakdykning.
Hon berättar att både hon och Tina fått lära sig mycket om den åländska kulturen och historien. Tanken med matlagningsprogrammen är att de skall lyfta fram många goda sidor av Åland. De ska hjälpa till att få upp ögonen för Åland internationellt sett. Därför är det viktigt att programledarna är insatta och pålästa, även i sådant som inte direkt relaterar till maten. Inspelningarna görs på platser som Jan Karls-gården, vid PAF Open-turneringen, och på Pommerns akterdäck.
– Vi har pratat mycket om den åländska historien och matkulturen. Bland annat har potatisens och fiskens enorma betydelse lyfts fram, säger La Fountain.


Blått och vitt
Vad gäller planeringen av rätterna har de fått ganska fria händer, men en ledstjärna var att använda mycket åländska råvaror.
– Jag har arbetat väldigt lång tid med att ta fram recepten. Huvudrätten består av sik serverad tillsammans med en potatissallad, medan efterrätten utgörs av små blåbärspajer.
Sara berättar att hon även är specialiserad på dukningar. I går arrangerade hon en middagsbjudning vid Jan Karls-gården där Tina och Michael bjöds på mat. Beträffande dukningen lät hon sig inspireras av den maritima miljön och skärgården. Färgerna gick i havsblått och molnvitt.
– Jag bad Annica Jansson på Ålands turistförbund om hjälp med att få tag på blåa och vita blommor, och det dröjde inte länge förrän det var ordnat. Turistförbundet har hjälpt oss mycket. Även Michael Björklunds engagemang har varit oss till stor glädje. Michael är så otroligt trevlig!

LINNEA TILLEMA