DELA

Spikmatta stoppade vansinneskörning

Två minderåriga i en personbil försökte i fredags köra från polisen.
Vansinnesfärden, som bitvis gick i hög hastighet och utan belysning, slutade då polisen lade ut en spikmatta.
Mindre än en vecka efter att tingsrätten dömt en ung pojke till fyra månaders villkorligt fängelse för smitning och vansinneskörning händer ett liknande fall igen.
Ungefär kvart i tio på fredag kväll skulle polisen kontrollera en personbil vid Katastrofvägen norr om flygfältet i Jomala. Men föraren struntade i polisens stoppsignal och valde att trampa på gaspedalen i stället för att stanna.
Polisen följde efter och larmade samtidigt också kolleger i stan.


Mot enkelriktat
Färden gick tidvis i mycket hög hastighet och smitaren körde längs både bilvägar och gång- och cykelbanor i Jomala och Mariehamn.
– Bilen kördes bland annat mot enkelriktad körriktning med belysningen släckt, skriver polisen i sin rapport.
Trots att vansinnesfärden inte pågick längre än cirka 10 minuter hann en annan polispatrull lägga ut en spikmatta på Godbyvägen i Dalkarby och tack vare den kunde den vådliga framfarten stoppas.


Saknade körkort
Smitaren körde över spikmattan och fick punktering. Det ledde till att färden slutade några hundra meter längre fram i och med att bilen hamnade i diket.
Det visade sig att ingendera av de två som fanns i bilen har fyllt 18 år och att båda därför saknar körkort.
– Den ena personen är född 1992, den andra 1993, berättar kommissarie Nina Rasmus och tillägger att det är ännu oklart vem av de två som körde bilen.


Ingen skadades
Trots de många faromomenten under vansinneskörningen skadades ingen människa.
De två ungdomarnas framfart har nu rubricerats som bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten, trafikförseelser och olovlig körning.
Händelsen visar att en spikmatta är ett effektivt hjälpmedel då bilar skall stoppas. Polisen vill inte berätta hur ofta de tvingas använda mattor på Åland och eftersom det handlar om ett yrkesredskap vill man inte heller avslöja några andra detaljer kring mattorna.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax