DELA

Solbergets infart snart klar

På tisdag borde den nya infartsvägen från Lemlandsvägen till Solberget vara körbar. Det är nästan två månader före tidsplanen.
Landskapets vägplan är däremot två månader försenad.
Den tillfälliga infarten till Jomalas nya bostadsområde Solberget ska i sakta mak bytas ut mot den permanenta, som byggs invid gamla Kalmarboden.
Magnus Söderlund som har entreprenaden säger att de ligger två månader före schemat – sista februari var angiven deadline – och att den nya infartsvägen ska vara körbar redan på tisdag.
– Det går om man vill, och jag har duktig personal, kommenterar han.

Försenat
I dagsläget blir det en vanlig t-korsning, några tiotal meter öster om infarten till Kalmarnäs. Det har talats om en rondell, men i motsats till entreprenören ligger landskapets trafikavdelning ett par månader efter tidtabellen med vägplanen.
– Vårt mål var att få den klar i början av det nya året, men den blir två tre månader försenad, bekräftar vägingenjör Stig Janson.
Att avveckla den tillfälliga infarten, vilket i princip kan göras så fort den permanenta är klar, hänger också på landskapets vägplan.

Snabbare
Från Jomala kommuns håll har man ”flera gånger”, enligt tekniska chefen Michael Lindbäck, påpekat till landskapsregeringen att en sänkt hastighetsbegränsning skulle förbättra säkerheten på vägsträckan.
I dagsläget är hastighetsbegränsningen 70 km/h, så kommunen föreslår med andra ord en förlängning av 50 km/h-sträckan.
I själva bostadsområdet är vägnätet fortfarande närmast obefintligt, något som Magnus Söderlund, delägare i Solberget ab, inte ser som ett problem.
– Vi måste ju finansiera det på något vis, så vi bygger i olika etapper. På det här sättet kom vi snabbare igång med själva bygget, säger han.
Bostadsområdet på Solberget mäter 18 hektar. Sammanlagt finns det plats för cirka 45 egnahemshus, 17 parhus, sju radhus och två trevåningshus. I första etappen bjöds 23 tomter ut.

HENRIK JANSSON

henrik.jansson@nyan.ax