DELA

Snart beslut om projekt Segelmakarn

Stadens bostadsbolag Marstad går vidare med planeringen av byggprojektet Segelmakarn vid Lotsgatan.
Det sker trots att Marstads vd Monica Hansen tidigare tvivlade på att bygget skulle förverkligas om landskapsregeringen stod fast vid att ersätta bostadslånen med räntestödslån. Hennes bedömning var att det blir svårt att få långsiktiga banklån med bra räntevillkor.
Förra veckan beviljade landskapsregeringen räntestöd för ett lån på 7,2 miljoner euro. Staden har tidigare fattat beslut om att stöda bygget med 700.000 euro. Den här veckan har Marstads styrelse möte för att se hur man skall gå vidare. Något definitivt beslut kan man ännu inte ta.
– Men jag är optimist, säger Marstads styrelseordförande Ola Andersson som konstaterar att behovet av nya lägenheter i staden är stort.
En ny gata – Segelmakargatan – skall byggas för de tre husen. Lutningen längs den gatan blir så brant att Marstad ännu inte vet hur husen skall anpassas till terrängen.
– Lutningen blir nästan som i stadshusbacken, säger Monica Hansen.
Det kan vara avgörande för hur många lägenheter huset får, och hur parkeringen ser ut. Det kan bli aktuellt med en parkering i två plan.
De tre nya husen får många ettor och tvåor. Landskapsregeringen beviljar räntestödslånet under förutsättning att ett antal lägenheter ställs till omsorgsförbundets förfogande.

Kan var klart nästa år
Om Marstads styrelse går in för bygget inom en nära framtid kan bygglov beviljas i höst, med byggstart runt årsskiftet. I så fall står det klart hösten 2011, tippar Monica Hansen.
Projektet beräknas kosta cirka åtta miljoner euro.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax