DELA

Snart avslöjas sanningen om vrakfyndet

I morgon får museibyrån provsvaren från Frankrike om champagnefyndet. Marinarkeolog Marcus Lindholm väntar med spänning.
– Jag tror inte att folk har fattat hur stort det här är, säger han.
Vrakfyndet visade sig vara en världssensation. Amerikanska och franska medier har rapporterat om den flaskan som ålänningen Christian Ekström och hans dykarkompisar plockade upp på havsbottnen för en vecka sen och som sannolikt innehåller världens äldsta champagne. Nu väntar museibyrån spänt på provsvaren från Frankrike som väntas komma i morgon.
– När vi fått dem börjar vi med dokumentationen av vraket ganska omgående. Vi vill ju ha reda på vad det är för fartyg, så vi kan säkerställa det vetenskapliga värdet, säger marinarkeologen Marcus Lindholm.

Mätas och fotograferas
Vraket ska till en början mätas och fotodokumenteras. Först därefter kan man fatta ett beslut om vilken ytterligare dokumentation som behövs.
– Vraket ligger djupt ner, så det kostar tid och pengar att dokumentera det. Det kan ta länge, upp till flera år, säger Marcus Lindholm.

Ska tas tillvara
I går infördes särskilda restriktioner kring vraket och landskapsregeringen har beslutat om dykförbud.
Vicelantrådet Britt Lundberg (C) menar att lagstiftningen förhindrar försäljning av föremål från vraket, eftersom det betraktas som fornlämning.
– Men vi diskuterar fortfarande hur vi ska göra i den frågan, säger hon.
Vilka är alternativen?
– Det vill jag inte gå in på i nuläget. Men vi ska se till att ta tillvara upptäckten på ett bra sätt. Det är ett mycket intressant fynd som också väcker stor uppmärksamhet, säger Britt Lundberg.

Linnea Friman