DELA

Smitare körde ihjäl deras hund

Hur kan någon köra på en hund på ett övergångsställe så att den blir dödligt skadad – och sedan åka vidare som om inget hänt?
Det undrar Elisabet Glad och Jimmy Welander efter att en bilist kört på deras grand danois Dessie vid tekniska verken.
Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp för att hitta föraren.
Paret som bor på Klintvägen har haft två grand danois-hundar, Dessie och Chakita, som de tagit ut på promenader varje dag.
Vid 17.40-tiden på fredagskvällen var Jimmy Welander ute med hundarna. Vid tekniska verken gick han över övergångsstället från Elverksgatan till Klintvägen när han såg en bil som närmade sig från stadshållet.
När han anade att bilisten inte tänkte stanna försökte han dra hundarna till sig. Chakita klarade sig, men Dessie hann inte komma ur vägen och bilen körde på hennes bakdel.


Kan inte förstå
Elisabet Glad har svårt att förstå att bilisten inte såg att det fanns en människa och två stora hundar på övergångsstället.
Vittnen har berättat att föraren stannade vid vägkanten och steg ut ur bilen. Men sedan skall han ha satt sig i bilen igen och kört vidare utan ett ord. Vad det var för sorts bil, eller vilket registernummer den hade, kan inget av vittnena med säkerhet säga.
– Kanske blev de så chockade, säger polisen som utreder ärendet.
Korsningen är upplyst, men vägbanan var blöt och det skall ha varit dålig sikt och mycket trafik längs längs utfarten vid den tiden.


Hittat spår
Polisen har hittat några spår, ett stötfångarhörn och delar av ett lyktglas som blev kvar på olycksplatsen. Om det räcker för att hitta föraren vet polisen inte.
Därför ber man föraren, eller andra personer som kan ha iakttagelser från olyckan, att ta kontakt. Telefonnumret till polisen är 527 100.
Dessie fördes till veterinär direkt efter olyckan men hon hade så svåra inre blödningar att livet inte gick att rädda.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax