DELA

Skottar taket på Eckeröhallen

Vintrar med snö innebär extra arbete för många. På tekniska verken och VVS-firmorna går all bemanning och kraft nu åt till plogning och uppvärmning av frusna rör. Eckeröhallen hyr in en firma för att få bort snön från sitt platta tak, så att inga ovälkomna olyckor ska ske när det blir mildare igen.
– Inte för att det borde vara någon fara med det, säger hallchef Ove Sundblom.
– Men med tanke på vad som har hänt, med flera rasolyckor både i Sverige och Finland, så vill man ju vara på den säkra sidan.
Därför har man nu hyrt in en firma som under två dagar ska ta bort all snö som finns på Eckeröhallens platta tak.
– Det är ju ganska stora ytor, så det tar sin lilla tid. Det största taket är det dock ingen fara med, det har så pass mycket lutning att snön inte stannar kvar på samma sätt, så där är det ingen risk för ras alls.
Det är första gången i vinter man gör det här, och åtgärden innebär givetvis en ganska stor extrakostnad för Eckeröhallen då man måste hyra in en firma på det här sättet.
– Å andra sidan ökar våra bokningar när det är mycket snö ute så vi får in pengar också, säger Sundblom.

Stora kostnader för kommunerna
Lars-Erik Danielsson på Saltviks kommun uppskattar att januaris kostnader för snöplogning och vägunderhållning i kommunen motsvarar nästan hälften av de totala kostnaderna inom området för varje år de tre senaste åren. Han uppskattar att kostnaderna i år redan är uppe i 4.000 euro, medan de de senaste åren legat på 8.000-9.000 euro totalt.
Också på tekniska verken säger Håkan Lindén vid markavdelningen att kostnaderna stiger då man bland annat måste hyra in extra plog- och lastbilar. Å andra sidan behöver det ju inte sandas speciellt mycket just nu menar han så där går kostnaderna ner.
– All vår personal arbetar för tillfället med snön, och en hel del övertidsarbete blir det också för många av oss, säger han.

JESSICA SUNDBERG

jessica.sundberg@nyan.ax