DELA

Skonaren Vega har skonats från både eldsvåda och havsbottnar

Ålands sjödagar är i full gång och i Sjökvarteret vimlar det av människor. Bland fartygen som besöker årets sjödagar finns Vega – en skonare som antagligen ser bekant ut för många ålänningar.
Missa inte bildspelet från årets sjödagar. Klicka här!
Nej, det är inte Linden i, även om färgerna och masterna påminner.
Skonaren Vega har genomgått en rejäl resa. Sedan den byggdes i Viken 1909 har den sjunkit två gånger och brunnit en gång. Nu är den nyrenoverad och förtöjd i Sjökvarteret i Mariehamn.
– Den byggdes som lastbåt, och det är nog mycket möjligt att den seglat till Åland förut, säger Egil Bergström som driver rederiaktiebolaget Vega tillsammans med sin fru Kerstin och deras söner.
Liksom de flesta gamla seglande fraktskepp kom också Vega att ses som olönsam. Om inte Egil och andra entusiaster hade tagit initiativ till att bevara Vega hade hon gått till upphuggning i Finnboda varv i Stockholm år 1985.


Åländska kontakter
Efter många års restaurering gick hon äntligen sin andra jungfrutur i juni 2008. Så mycket som 90 procent av fartyget är nytt och idag fraktar hon mer människor än gods. Det som tidigare var ett öppet lastrum har byggts om till samlingsrum och hytter. Som mest kan 20 personer övernatta, men så många som 90 åka med på dagsseglatser.
– Det är mycket företag som bokar in resor med oss, säger Egil, som själv haft flera kontakter med skeppsbyggare på Åland. Han var själv med och samarbetade på Albanus.

Axel Kronholm

axel.kronholm@nyan.ax