DELA

Skolnämnden positiv till vegetarisk skolmat

Stadens skolnämnd förordar vegetarisk mat i skolorna.
Åsikterna har varit många sedan en motion om vegetarisk skolmat presenterades i mars i år. I motionen, som vill införa en vegetarisk måltid i veckan, tar man upp hur stor inverkan dagens köttkonsumtion har på miljön och den globala livsmedelsförsörjningen. Att lära sig att äta vegetariskt är en viktig del av en hållbar miljöutveckling för framtiden. Därför vill man genom en spännande vegetarisk kosthållning både öka kunskapen om vegetarisk mat samtidigt som man kraftigt vill begränsa användningen av smakförstärkare i maten. Som undertecknare på motionen står socialdemokraterna Camilla Gunell, Siv Hallbäck, Eva Ringwall, Igge Holmberg, Christian Beijar och Ulla Andersson.
Frågan behandlades i Mariehamns skolnämnd förra veckan, men innan något beslut togs ville man först höra skolornas, elevrådets och ekonomiföreståndarnas åsikter. Detta eftersom det också blir frågan om en ekonomisk förändring, då vegetarisk mat kostar mer än den mat som serveras i vanliga fall.


Delade åsikter
Elevråden från Ytternäs, Strandnäs och Övernäs var positiva till förslaget, medan Övernäs högstadieskolas elevråd var av helt annan åsikt. Invändningarna är bland andra att man är rädd för att eleverna ska skippa lunchen istället för att äta vegetariskt, att man för att öka kunskaperna om vegetarisk kost istället kan införa det i hemkunskapens läroplan, och att det redan serveras vegetarisk skolmat två gånger i veckan i form av gröt och soppa. Dessutom understryker elevrådet att man är fullkomligt nöjd med skolmaten som den är idag.
Detta tog skolnämnden i beaktande vid fattande av beslutet, som slutligen blev: ”En vegetarisk måltid serveras i skolorna varannan vecka, den vecka som inte gröt eller vegetarisk soppa serveras”. Därtill ska skolorna inom maj månad 2011 göra en utvärdering bland elever och personal.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax