DELA

Skattetoppsdoldisen: ”Inte av allmänt intresse”

Skattetoppsdoldisen Tom Sjölund säger i en kommentar till Nya Åland att han inte ser något allmänintresse i att han berättar om sig och sitt i tidningen.
– Ibland för jobbet med sig något mera som kommer även samhället till godo, är hans kommentar.
Nya Åland berättade i går att Tom Christian Sjölund, född 1959, toppade förvärvsinkomstlistan 2013 med en lön på 846 000 euro. Han har också tidigare funnits på listan men då inte i den absoluta toppen.
Vi kom inte i kontakt med honom i måndags men med allmänhetens hjälp – vi efterlyste information på sociala medier – fick vi napp hos det internationella företaget Accenture.
I går fick vi ett kortfattat svar på våra frågor om vem han är och vad han gör.
– Jag kan inte förstå att detta skulle vara av allmänt intresse som behöver publiceras i media. Jag har jobbat i över 30 år och ibland för det med sig något mera som kommer även samhället till godo i form av högre skatter. Jag har egentligen inga ytterligare kommentarer kring det, skriver han i ett e-postmeddelande.
Av inkomsten har han betalat nästan hälften i skatt, 411 000 euro. En stor del går till Lemlands kommun där Sjölund är skriven. Enligt uppgift på soiala medier är han uppvuxen i Karis.
Han är styrelseordförande i bostadsaktiebolaget Lövkulla, vilket fick detektiven allmänheten att lägga ihop två och två: 2010 sålde bolaget, med Olle Törnqvist och Stina Colerus som ägare, fastigheten Lövkulla i Lemböte. Köparen offentliggjordes aldrig eftersom affären gjordes med aktier, alltså lös egendom, och också köpesumman förblev hemlig.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre