DELA

Skattebryderi för bilvinnare

En ålänning, som vann två Volvo-stadsjeepar på Bingolotto på nyårsaftonen, måste som rättsläget är i dag betala skatt på vinsten om han säljer den ena bilen eller båda.
– Ologiskt, tycker vinnaren.
Ålänningen – som vill vara anonym inför skattemyndigheterna – köpte en bingolott på Mattssons i Godby dagen före nyårsaftonen.
– Jag hade inte spelat Bingolotto på sex år så jag satsade på en dubbellott för 13 euro.
Under kvällens sändning fick ålänningen en vinnande rad och hade tur. Vinsten var en sprillans ny Volvo XC60, modell stadsjeep. Och dubbellotten gav förstås dubbeltur – ytterligare en Volvo XC60.
Bilarna är värda 100.000 euro tillsammans.


Vill sälja den ena
– Jag behöver ju inte två nya bilar utan tänkte sälja den ena. Jag räknade med att vinsten är skattefri eftersom lotten köptes på Åland, men det visade sig att det inte är så.
Skattefriheten gäller så länge bilen är osåld. När den säljs så får vinnaren pengar, och då kräver staten skatt på bilens värde minus lottens pris. Märkligt eftersom Paf ju redan har betalt lotteriskatt till staten, säger vinnaren.
Om vinsten i stället hade varit pengar – skattefri vinst eftersom lotten köptes på Åland – så hade vinnaren haft full frihet att köpa bil eller båt, handla mat eller göra vad som helst med pengarna utan att åka på skatt.


Kände inte till
– Det här kan ju leda till att intresset för Bingolotto minskar när vinsten i själva verket inte är skattefri om den övergår från sak till pengar. Det här kände jag inte till över huvud taget tidigare. I mitt fall hade det varit bättre om jag köpt lotten i Sverige. Då hade jag tagit kontakt direkt med Bingolotto i Sverige i stället för att gå via Paf, sålt bilarna i Sverige och åkt hem med pengarna i fickan. Då hade ingen, allra minst skattemyndigheterna, vetat att jag hade vunnit något.


Billigare skänka bort
Vinnaren konstaterar att det är billigare att skänka bort bilen och betala gåvoskatt i stället.
– Gåvoskatten blir i så fall 4.000-5.000 euro, mycket mindre än vanlig skatt. Eller så kan man möjligen sätta in bilen i den egna firman, om man har en sådan, och ta ut pengar i stället.
Problemet är att rättsläget är så pass oklart som det är och svaren beror till stor del på vem man pratar med, konstaterar vinnaren.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax