DELA

Skärgårdssmak hade bästa montern

Åländska hantverkare deltog i Skärgårdssmaks monter under Sollentuna Hantverksmässa i början av december och Skärgårdssmak vann utställarnas eget pris för bästa monter.
– Mässbesökarna har också bytt inställning inför hantverk de senaste åren och köper oftare och dyrare, säger Marika Sundqvist, operativt ansvarig på Skärgårdsmak på Åland.
Skärgårdssmaks konsthantverkare vann med följande motivering: ”För en smakfullt designad monter som bjuder in kunden till en mängd välgjorda hantverksprodukter”. Första priset är en gratis monteryta på 6 kvadratmeter till nästa års hantverksmässa.
– Det är speciellt roligt att vinna det här priset eftersom det är medutställarna som röstar fram vinnaren och inte publiken, säger Marika Sundqvist.

Paus under krimskramsår
Mässmontern planerades och byggdes av Gunilla von Nandelstadh-Nordlund som är textilhantverkare, Inger Nygård som jobbar på Skärgårdsmaks kontor, Ilse Berg, textilhantverkare och Gunilla Bauer-Björklund koordinator och utställningsansvarig för Skärgårdssmak.
– Mässan pågår i fyra dagar och vi brukar vara med, men under några år tappade mässan i kvalitet, det blev för mycket krimskrams helt enkelt. Då tog vi paus några år men för några år sedan blev det bättre och vi började åka dit igen, säger Marika Sundqvist.

Nöjda med försäljning
I mässan deltog konsthantverkare från Stockholms skärgård, Åland och sydvästra Finland. I mässan deltog förutom Ilse Berg och Gunilla von Nandelstadh-Nordlund från Åland, Maria Broander, Stefan Helleberg, Ernst Heissenberger och Christel Edin-Larsson från den svenska sidan.
– Hantverkarna var nöjda både med försäljningen under mässan och marknadsföringen som den gav, säger Marika Sundqvist som tycker sig ha märkt en skillnad i mässbesökarnas inställning mot tidigare år.
– På alla hantverksmässor vi har varit på har det varit bra efterfrågan och många som köpt av våra produkter. Folk är inte lika priskänsliga längre och man hör inte lika ofta som förut att något är för dyrt. Det får kosta lite mer nuförtiden, folk inser att det är kvalitet det köper.
Projektet Skärgårdssmak drogs igång i november 1996 och verkar i hela övärlden från skärgården inom Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län i Sverige via Åland till skärgården inom Egentliga Finland och Västra Nyland i Finland.
Skärgårdssmak drivs till och med den 31.12.2006 som ett projekt med tre finansiärer: EU via Interreg IIIA, nationella myndigheter och instanser i Stockholm, på Åland och i sydvästra Finland samt privata finansiärer, bl.a. medlemsavgifter. Våren 2005 har Skärgårdssmak totalt 118 deltagare – 41 krogar, 33 hantverkare, 26 livsmedels- och råvaruproducenter och 18 butiker.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax