DELA

Sjukhusvärdarna blir kvar

Sjukhusvärdar behövs på Ålands centralsjukhus. Det vet man efter en provperiod, när värdarna visat vägen för besökare. I höst utökas verksamheten.
Har du svårt att hitta rätt i sjukhuset? Under våren har du kunnat få vägledning av så kallade sjukhusvärdar i blå väst.
Hittills har de funnits på plats tre dagar i veckan på förmiddagarna. Men eftersom behovet visat sig vara så stort så utökas dagarna den första september. Då kommer värdarna att finnas på plats från måndag till torsdag. Det beslöts på ett uppföljningsmöte 16 juni.
– I juli och augusti görs dock ett uppehåll innan de återkommer i september med förnyade krafter, säger Eva Törnroos, ordförande i äldrerådet.


Värdefull insats
Sjukhusvärdarna arbetar frivilligt utan lön, men får lunch och kaffe som ersättning. Tjänsten är gratis och till för alla. Värdarna har hittills mest varit pensionerade mariehamnare, men inget hindrar att en ung landsbygdsbo får jobbet. Mest kvinnor har hittills varit intresserade av att hjälpa till, just nu finns bara fem manliga värdar. I dagsläget arbetar cirka 30 personer som sjukhusvärdar.
– Det känns bra för pensionärerna att fortfarande kunna göra en värdefull insats, säger Eva Törnros.
Det är Röda Korset och äldrerådet som har ordnat sjukhusvärdar. Samtliga sjukhusvärdar har skrivit under tystnadsplikt. De jobbar tillsammans två åt gången.

Katrina Tapio (praktikant)
redaktion@nyan.ax