DELA

Sjöbevakningen uppdaterar sin båtpark

Genomtänkt. Snabb. Lättarbetad. Superlativen haglade när sjöbevakningen i går visade sin nya patrullbåt av Pv 08-klassen.
– Det här är en otrolig uppgradering, säger sjöbevakaren Björn Johansson.
Den finländska gränsbevakningen har beställt en serie patrullbåtar av samma modell. Av dem går tre till Åland. Den första sjösattes för en månad sedan och hör till Kökar sjöbevakningsstation.
– Våra gamla båtar har 20 – 25 år på nacken och ska skrotas, berättar områdeschef Timo Hissa.
Fördelarna med den nya patrullbåten är många, säger han. Färden från Mariehamn till Kökar tar en timme, från Långnäs går det på 30 – 40 minuter.
– Och man kan köra hårt fast det är dåligt väder.

Ökad trygghet
Kökars kommunledning var i går inbjuden till stationen för att bekanta sig med båten. Och kökarborna var imponerade.
– Tänk att vi har en av Finlands modernaste patrullbåtar på Kökar. Det ökar tryggheten i hela skärgården, säger kommundirektör Kurt Forsman.
Just säkerhetsaspekten var det som flera som återkom till under dagen. Kommunfullmäktiges ordförande Bo Ponthin jämförde båtfärden med den tid det tar att få ut en helikopter till Kökar vid sjukdomsfall. Inger Bodmark, fullmäktigeledamot och närvårdare på äldreboendet, har vid flera tillfällen följt med när sjöbevakningen kört hennes klienter till Mariehamn.
– Komforten är jättebra nu om man jämför med tidigare, är Bodmarks omdöme om nyförvärvet.

Skolas in
Björn Johansson är på Kökar för att under tre dagar skola in sig på den nya båten. Så lång tid tar det nämligen att gå igenom båten och lära sig utrustningen. I sommar levereras en likadan patrullbåt till Mariehamn och ytterligare en år 2011. Den sista placeras troligen i Eckerö.
– Större, mer lättmanövrerad och bekvämare än våra gamla båtar, tycker Björn Johansson.
Kökars sjöbevakningsstation kan i dag visa upp en modern samling båtar. Den äldsta är från 2006. I höst får man dessutom en snabbgående öppen ribbåt på sju meter.

Operativt arbete
Liksom i resten av landet har flera sjöbevakningsstationer lagts ned på Åland. Två finns kvar, en i Mariehamn och en på Kökar. Nu satsar man på rörliga enheter, berättar Timo Hissa. Flera båtar har placerats ut runt Åland.
– Vad är det för vits att ha folk och klippa gräs på stationerna. Nu är de ute och patrullerar istället.
Omstruktureringarna innebär, enligt Timo Hissa, mindre administrativa sysslor och större fokus på det operativa arbetet.
– Det krävs mer av våra killar och tjejer. De måste ha större lokalkännedom än tidigare.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax