DELA

Självständighet fortfarande slutmålet för Ålands framtid

Svenska språket, samhällsekonomin och näringslivets utveckling. Det är tre områden som Ålands framtid vill fokusera på under nästa mandatperiod.
Partiet vill också utreda möjligheten att återförenas med Sverige.
Målet på lång sikt är ett självständigt Åland. Men tills det blir verklighet så ska fokus läggas på att utveckla självstyrelsen så långt som möjligt. Det sade Ålands framtids Anders Eriksson när han i går presenterade partiets valprogram ”Det klarsynta alternativet” för massmedia.
– Redan när vi kom in i lagtinget 2003 sade jag att vi inte kan hålla på och tjoa om självständighet hela tiden. Vi måste ha en bredd i vår politik.

Svenskans ställning
Målet på kort sikt är att bibehålla ett modernt och öppet svenskspråkigt samhälle. Att utöva påtryckningar mot regeringen i riket är viktigt för att kommunikationen ska kunna ske på svenska. Många politiska frågor går att rätta till i efterhand om något går snett men försvagas svenskans ställning är det svårt att göra något åt det, säger Solveig Jansson.
– Vi hoppas att vi blir ett så stort parti att vi ingår i nästa landskapsregering. Då har vi möjlighet att vara med och driva den här frågan på ett helt annat sätt än vi kan nu, säger Anders Eriksson.

Näringslivet
I dag sätter alla myndighetsregler käppar i hjulen för den som vill starta eget, säger Rolf Granlund.
– Det borde vara så enkelt som möjligt att vara företagare.
Skattegränsen är också något som skapar ”onödiga byråkratiska problem” vid handeln mot Sverige. Ålands framtid vill jobba för att upprätta ett avtal mellan Sverige och Finland så att det ska bli enklare för ålänningar att handla med svenska företag.
– Här finns ett stort arbete att göra, säger Granlund.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman