DELA

Självlysande alger på Föglö undersöks

Havsforskningsfartyget Aranda är på forskningsresa fram till slutet på nästa vecka. För första gången på fem år sker det samtidigt som högsäsongen av de blågröna algernas blomning. Huvudsyftet är att utveckla nya metoder för observering av just blågröna alger.
De 22 forskarna från nio forskningsinstitut ombord undersöker egentligen Östersjön, särskilt de tyska och polska kustområdena, samt Ålands hav.
– Giftiga blågröna alger utgör ett av de värsta miljöproblemen i Östersjön, och vi kan inte se någon omedelbar lösning på detta problem. Algblomningarna i Östersjön är enormt omfattande ur europeiskt och även ur globalt perspektiv. Därför är det viktigt att vi utvecklar observationsteknik som lämpar sig för observering av blomningarna, säger expeditionsledaren, docent Harri Kankaanpää på Sykes havscentrum, i ett pressutskick..
Expeditionen ska också genom DNA-analyser utreda vilka blågröna alger blomningarna består av och mäter nerv- och levergifter i havsvattnet.
– I området kring Föglö utreder vi egenskaperna hos de här förekommande märkliga självlysande algerna som också är nervgiftiga, säger Kankaanpää. (mt)