DELA

Simonsen åker till katastrofens Haiti

Röda korsets verksamhetsledare Stefan Simonsen åker på söndag till jordbävningsdrabbade Haiti.
– Jag drivs av viljan att vara med i den kedja som kan göra en skillnad och att kunna berätta och inspirera efteråt, säger han.
Haiti drabbades av en jordbävning den 12 januari där epicentret låg bara 15 kilometer från huvudstaden Port-au-Prince. President Réne Préval sa i söndags att dödssiffran kan stiga till 300.000 personer när de som begravts under ruinerna kan räknas in. Totalt förstördes 250.000 hus i skalven och cirka 1,5 miljoner människor lever fortfarande i tältläger. Fortfarande pågår efterskalv.
Med andra ord är efterarbetet långt ifrån över. Stefan Simonsen, som arbetar som verksamhetsledare för Röda korsets Ålandsdistrikt, är en av två finländare som på söndag sitter på planet mot Haiti. Han blir delegat i det som kallas ”emergency rescue unit”.
– De senaste 2,5 åren har jag gått olika utbildningar för att få kompetens att en dag få åka ut som delegat. Vår uppgift blir att dela ut sådant som inte är matvaror, till exempel köksset, hygienset, tält och presenningar.

Första gången
Röda korsets grupp på plats gör upp listor och bedömer till vilka förnödenheterna ska delas ut. Det sker under ordnade förhållanden och man byter plats efter behov.
– Det mest akuta, livräddandet, är förbi på Haiti även om sjukhusen fortsätter sitt arbete dit flera hundra varje dag kommer. Det största problemet som väntar nu är regnperioden som börjar i mars och förvärrar allt. Människor ligger begravda och när vattnet spolar genom kommer allt fram. Så fokus ligger nu på skyddsfrågor och att bygga regnskydd. Rent vatten är också fortfarande en bristvara, säger Stefan Simonsen.
Det är första gången Simonsen åker ut i världen som delegat och han ska stanna på Haiti en månad. Han fick beskedet om att han får åka ner i fredags och när vaccineringarna reddes ut en slutlig bekräftelse i måndags. Nu informeras han av Röda korsets centralorganisation i Finland om vad som väntar.
Varför vill du åka ner?
– Det är en inre längtan jag haft inom Röda korset. Vi har samlat in över 60.000 euro till Haiti på Åland och jag tror det är bra för Ålands distrikt att man får en röst, någon som varit på plats och kan berätta om hur hjälpen kommer fram, vart den går och hur det ser ut. Jag har en känsla av att summan av det jag gör där väger upp mot att jag inte sitter på Röda korsets kontor eller träffar mina barn. Jag tror det är värt det.

Mellanrapport
Även om han hört av andra hur det ser ut och följt situationen via media, är det svårt att veta vad som väntar honom.
– Fukten, lukten, förhållandena… men jag tror att det på slutet är positivt att åka dit. Jag drivs av viljan att vara med i den kedja som kan göra en skillnad och att kunna berätta och inspirera efteråt.
Om internetförbindelserna fungerar publicerar Nya Åland en mellanrapport från Stefan Simonsen.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax