DELA

Segelbåt och fartyg nära kollision

Birka Paradise tvingades i fredags morse slå av maskinerna för att undvika en kollision med en segelbåt i Västra hamnen i Mariehamn.
Nu gör sjöbevakningen en brottsutredning.
Det var många i Mariehamn som strax efter klockan åtta i fredags morse reagerade på kraftiga fartygssignaler från hamnen. Det var kaptenen ombord på kryssningsfartyget Birka Paradise som lät skepparen på en segelbåt förstå att det var hög tid att hålla undan.
Samtidigt som fartyget anlände till Mariehamn kom också flera segelbåtar från Ålands hav med bryggorna vid Åländska segelsällskapet som mål. Båtarna deltog i tävlingen Åland Race som arrangeras av Trollbäckens båtsällskap från Tyresö i Sverige.
Faromomentet uppstod inne i hamnens södra del då Birka Paradise svängde babord för att göra den u-manöver som krävs för att lägga till med aktern före. Manövern skedde precis framför en av segelbåtarna som höll nordlig kurs.
– Kaptenen på Birka Paradise kontaktade oss och vi åkte genast till hamnen och intervjuade de inblandade, säger stationschef Jyrki Sydänoja på sjöbevakningen i Mariehamn.
Efter det kontrollerade sjöbevakningen områdets radarbilder från händelsen.
– Vi kunde inte se att någon skulle ha gjort något större fel eller något brottsligt men vi har trots det gjort en s-anmälan, säger Sydänoja.
En s-anmälan betyder att sjöbevakningen nu skall göra en utredning för att ta reda på om någon har brutit mot lagen eller inte och om man bör föra saken vidare till en rättslig prövning.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen