DELA

Scouterna firar 100 år

Lägerdräkter, knopar och fotografier som visar glada glimtar ur scoutinglivet.
Det kan besökaren på Ålands museum ta del av, på onsdag öppnar nämligen en utställning om åländsk scouting.
Scoutrörelsen firar 100-års jubileum i år och det firas runtom i världen. På Åland har scouterna sammanställt en egen utställning med lokala förmågor och lokalt material för att fira, då man tyckte att den utställning som turnerar i övriga Finland var för finskspråkig.
– Man kan kalla det här för en bruksutställning. Vi vill visa att scoutingen finns och har funnits länge på Åland genom till exempel dräktutveckling och böcker, säger scoutledaren Sussi Fellman.

Gaskök och mobil
I ett hörn av utställningen har scouterna ställt gammalt mot nytt. Här har man slagit läger, så som det kunde ha sett ut för cirka 40 år sedan, och mittemot står ett vindskydd inrett med modern utrustning, gaskök och mobiltelefon.
– Inför ett läger förr kunde det mycket väl hända att man gick till en bonde för att få halm att ligga på, sedan när lägret var över gick man tillbaka till bonden med halmen och tackade för lånet, säger Sussi Fellman.
Hur mår scoutrörelsen på Åland i dag?
– Det är till och från. Det ständiga problemet är att hitta nya ledare, säger Sussi Fellman, som berättar att högst upp på önskelistan står ett eget scouthus.
Huset skulle fungera som en bas i verksamheten, där skulle mycket av det administrativa arbetet skötas och kårerna kunde ha sina träffar där.
– Den här utställningen är lite av en nostalgitripp, men vi scouter gör mycket mer än sitter i skogen, säger Sussi Fellman.

På land och hav
I Ålands scoutdistrikt ingår fem kårer varav en håller till på land och de fyra övriga är sjöscouter.
– Det är roligt att vara scout, det finns så mycket gemenskap, svarar scoutledare Eva Sundström på frågan om varför man ska vara scout.
– Det är väldigt givande och det finns något för alla. Man lär sig för livet, det kanske låter som en kliché, men det stämmer, tillägger Sussi Fellman.

Fest i Tammerfors
Jubileumsåret firas även med en stor fest i Tammerfors i juni, där ett 30-40 scouter från Åland deltar.
Man kommer även att ha ett scoutläger mitt i Mariehamn, den 28 juni–1 juli, och den första augusti är det dags för ”Sunrise scouting”.
– Tanken bakom evenemanget Sunrise scouting är att det ska hända något inom scoutingen, samtidigt överallt i hela världen, säger Eva Sundström.
100-års firandet avslutas i oktober då Finlands svenska scouter håller höstmöte på Åland.
Uställningen om scouting på Åland öppnar på onsdag klockan 15.00 och pågår till den 7 augusti.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax