DELA

Satsa på tystnad och något eget

Brändöbördige Kjell A Nordström ger råd:
– Satsa på något som det är ont om – tystnad.
Och gör något helt eget, det är livsfarligt att härmas, men minns också att turism är en stort växande industri.
Det är hett i Brändö sporthall, det knäpper av hettan i taket. 60 personer sitter och viftar med papper framför sig. Alla lyssnar.
Kjell A Nordström, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har kommit hem till sina barndomstrakter och håller en föreläsning
Hur säljer man livskvalitet, frågar en man i publiken.
– Det är som med smärta och lycka, livskvalitet går inte att mäta. Japanerna säger att de är lyckliga. Men vad är ett bra liv? Vad är en bra tandkräm?
Räkna med att folk har dåligt med tid, fortsatte han. Allt ska gå fort. Men turism och närproducerad mat kommer att bli stora framgångar i framtiden.
En annan tanke var att det kan komma att bli olika skatteregler för stad och land. Så kan exempelvis Brändö komma att locka till inflyttning med extremt låga skatter.
– Det kan mycket väl bli så att de rika och välutbildade väljer landet och de fattigare dras till storstäder och möjligheterna där. En storstad ger hopp. Landsbygden ger lugn och ro. Och mat.

Nätet ett måste
Nordström påminde om de otroligt stora förändringar som inträffat globalt sedan 1946.
– En gång stod farmor och vakade över mig när jag ringde här från Brändö till Stockholm. Det blev för dyrt att prata länge. Nu blir människor smartare för varje generation och samtidigt ökar den samlade kunskapen i världen. För att ha en chans att hänga med måste man ha internet.
Han påpekade också att det är kvinnor som utbildar sig mer och mer över alla områden. Varför visste han inte riktigt.
– Men att sysslolösa män är farligt det vet vi. De dricker starköl, de slåss, de startar krig.
Föreläsningen avrundades med att man i publiken, Bertil Henriksson, tackade:
– Du är bra du, Kjell! Jag har just fått en bra företagsidé, men jag säger inte vad det är för då härmar tio personer mig, utbrast han nöjt.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN