DELA

”Satsa på kinesiska turister”

Kinas ambassadör i Finland besöker som bäst Åland i dagarna tre. Huang Xing tror att kinesiska turister kan komma till Åland i större utsträckning i framtiden.
Men de påstådda arbetslägren i hemlandet vill han inte kännas vid.
Kinas ambassadör Huang Xing och hans hustru Qioa Hong samt tredje sekreterare vid kinesiska ambassaden i Helsingfors, Wu Min, kom till Åland och lagtinget i tisdags. Ambassadören berättar att de bland annat har besökt Sjöfartsmuseet och flera företag som har affärsrelationer med Kina.
Under onsdagen fick medierna en chans att prata med ambassadören. Ambassadören inledde presskonferensen med att berätta om Kinas och Finlands politiska utbyten och de många besök som finska och kinesiska politiker har gjort hos varandra.
På frågan om vilka ekonomiska utbyten som finns mellan Kina och Åland, svarade han att han redan hade träffat två åländska företag som har affärsrelationer med Kina. I framtiden tror han framförallt på turistnäringen.
– Turismen kommer att utvecklas i Kina. De nordiska länderna är attraktiva destinationer för kineser och Finnair flyger till fem kinesiska städer, vilket jag tror är rekord i Asien. Varje år besöker 100.000 kinesiska turister Finland. Många åker färjorna mellan Finland och Sverige och i framtiden kan Åland göra mera reklam för att få dem att stanna till här på vägen. Där finns stor potential.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén