DELA

Samlar namn mot skolmaten

I Övernäs skola bytte man nyligen ut smöret från ÅCA mot ett margarin av märket Keiju, helt i enlighet med de nya rekommendationerna som statens näringsdelegation har gett för skolmaten.
Eleverna gillar inte förändringen, och nu har man startat en namnlista för att få tillbaka smöret.
– Det är smöret vi tar upp nu i den här namninsamlingen, men egentligen är vi emot alla förändringar med skolmaten, säger eleverna i klass 8F i Övernäs högstadieskola.
Rasmus Lindqvist, Victor Enberg, Felix Eriksson, Christoffer Mattsson och Sabina Schauman är eniga: de vill ha tillbaka den gamla skolmaten.
– Fullkornsris och pasta är väl okej, men det här med smöret och att de vill dra ner på saltet, det tycker vi inte om. Smöret smakar inte gott och det är mjukt från början, som om det var utspätt!
Förra veckan kläckte eleverna idén att starta en namninsamling för att få tillbaka sitt gamla smör till skolmatsalen. Under torsdagen gick man runt med listan, och hittills har drygt hundra personer skrivit på.
– Det är elever i högstadiet, lärare och köksor som skrivit på, berättar Sabina Schauman. Vi har inte varit till lågstadiet än, men vi ska nog gå dit på någon rast.

Inte problemet
Eleverna tror inte att det är skolmaten som är problemet ifall någon blir överviktig.
– Det viktiga är att man motionerar och vad man äter hemma, säger de.
– De som har bestämt det här har inte ätit skolmat på länge. De borde ju fråga dem som äter och lagar skolmat varje dag innan de bestämmer sånt här.
– Inte hänger det på om man äter lite smör på mackan i skolan i alla fall.
Nu fortsätter eleverna i 8F att samla in namn. När skolnämnden sammanträder nästa gång ska de lämna över namnlistan.

Kökspersonal undertecknar
Eleverna som har gått runt med namnlistorna tycker att det har varit lätt att samla underskrifter.
– Det är bara ett fåtal som inte vill skriva på.
Även kökspersonalen har skrivit på listorna.
– Vi tycker inte om alla tillsatser som finns i margarinet. Jag läste någonstans att barn i skolåldern inte bör äta produkter med mer än två e-koder, det finns det i Keiju, säger Carola Sjöblom, husmor i Övernäs.
Carola Sjöblom säger att många elever har reagerat på det nya smöret.
– Vi får se hur det går. Om de vägrar äta det måste vi väl byta tillbaka.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

FOTO: ERKKI SANTAMALA