DELA

Saltvik lämnar Mise om ett år

Med rösterna tio mot fyra bestämde Saltviks fullmäktige i måndags att lämna Mise.
Det var bara de fyra liberalerna som röstade för att vara kvar i kommunförbundet Ålands miljöservice. För ett utträde röstade de obundna och centern, med undantag för Berit Johansson som lade ner sin röst.
När fullmäktige för ett år sedan röstade om samma sak vill en majoritet vara kvar i kommunförbundet Ålands miljöservice – åtminstone ett tag.
– Vi ville ge Mise en chans till, säger fullmäktiges vice ordförande Runar Karlsson.
Kommunen överlämnade då en lista med krav som Mise skulle uppfylla för att Saltvik skulle bli kvar i förbundet.
Bland kraven fanns ett rättvisare avgiftssystem för hushållen. Mise har uppfyllt hälften av kraven, men samtidigt har man beslutat om nya saker som är till nackdel för kommunen, säger Runar Karlsson.
Ett exempel är att byggavfall inte längre skall lämnas till returdeponin i Kroklund utan föras till anläggningen i Svinryggen i Jomala. För den som till exempel har en gipsskiva över efter köksrenoveringen blir det en lång resa, konstaterar Runar Karlsson.

Besviken
En som är besviken över beslutet Mises ordförande Jan Lindgrén, som också är kommunstyrelsens vice ordförande.
– Jag har försökt pressa fram vilka fördelar man vill nå med utträdet, men inte fått raka besked. Och jag vet att det finns Saltviksbor som tycker att Åland skall ha ett gemensamt sophanteringssystem.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom