DELA

Sålde över 10.000 varor momsfritt

I näthandelsföretaget Verkkokauppa.com jublar man över framgången som etableringen på Åland har fört med sig.
På bara någon dag sålde företaget över 10.000 produkter momsfritt till kunder!
Verkkokauppa.com beviljades näringsrätt för näthandel tidigare i år på samma villkor som många andra postorderföretag som hittat till Åland på grund av skatteundantaget.
Näthandelsföretagens affärsidé är att kunna sälja varor billigare till kunderna tack vare att tullen inte uppbär moms som är lägre än 10 euro för försändelser från utlandet. I dag är momsen 22 procent, och det betyder att varan kan säljas momsfritt om dess värde understiger 45,45 euro.
Verkkokauppa.com säljer elektronikprylar som spel, filmer, minneskort och färgkassetter som var och en är billigare än 45,45 euro.


”Markant prisskillnad”
Så här berättar företagets produktchef Kaapo Qvick:
– Vi har märkt att flera företag, till exempel Cdon-com och Ellos, tillämpar samma försäljningsmetod via Åland. Vårt mål är att sälja produkterna så billigt som möjligt,och det är klart att det är intressant för kunderna om de kan köpa en vara 22 procent billigare än på andra håll. Det är en markant prisskillnad.
Nästa år höjs momsen till 23 procent, påpekar han, och då blir Ålands skatteundantag troligen ännu intressantare för näthandelsföretag, tillägger han.


Sköts av Posten
Verkkokauppa.com har ingen egen personal på Åland som tar emot beställningar, packar och postar, utan arbetet sköts av Posten Åland.
– Det blev faktiskt en jättesuccé direkt, helt i linje med vad vi förväntade oss. Responsen har varit bra och alltsammans har fungerat väldigt väl, säger han om rivstarten.
Han avslöjar också att varukorgen kommer att utökas med nya spel och andra produkter framöver.
I fredagens finska Yle-tevenyheter svarade tullstyrelsen i Finland på frågor om den momsfria försäljningen via skatteundantaget som ju kom till för att trygga trafiken till och från landskapet via taxfreeförsäljningen på de fartyg som angör åländsk hamn.


En leverans per dag
Tullstyrelsens generaldirektör Reijo Virtanen uppger i referatet på Yles hemsida att tullen anser att det är problematiskt ifall Verkkokauppa.com har uppmanat sina kunder att dela upp beställningarna så att varje beställning håller sig under maxpriset.
Kaapo Qvick förnekar att företaget gett någon sådan uppmaning.
– Det vi har gjort är att vi har informerat våra kunder att varan inte kan levereras om summan överstiger 45,45 euro. Vi har aldrig uppmuntrat till någon sorts uppdelning av beställningar. Vi skickar ut endast en leverans per dag till varje kund, just för att klargöra att det handlar om enskilda beställningar med enskilt värde, säger han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax