DELA

Så skall Åland24 distribueras

När Åland24 inleder sina sändningar i höst är det till en början webb-tv och Ålcoms IPTV som visar den nya kanalen. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa distributionskanaler? Kan vem som helst se IPTV? Nya Åland reder ut begreppen.
– Åland 24 kommer till en början att finnas som ”video on demand” på Ålcoms IPTV. Det innebär att de kunder som har IPTV kommer att kunna välja att se Åland24-program ur en lista, ett slags arkiv, förklarar Thomas Holmström, teknisk projektledare och en av grundarna i P24 Media Ab.
Det hela kan låta krångligt för den som inte känner till tekniken, men Holmström förklarar att det inte är särskilt svårt.
– Redan nu kan Ålcoms IPTV-kunder se TV Ålands program genom att välja ur en sådan här lista. Åland24:s program kommer liksom TV Ålands program att vara gratis för IPTV-abonnenterna. Sedan finns det även sådant som man betalar extra för, Ålcom har till exempel hyrfilmer ”on demand”.
Holmström påpekar att skillnaden mellan ”video on demand” och webb-tv inte är så stor. I båda fallen väljer man vilket program man vill se ur en lista.
– Men webb-tv ser man på dataskärmen medan man kan luta sig tillbaka och titta på IPTV i soffan med fjärrkontrollen i handen. IPTV är helt vanlig tv, liksom kabeltv och marksänd tv, skillnaden är bara att den distribueras via bredbandsnätet.


Olika kvalité
Rent tekniskt krävs en högre kvalité för program som skall visas på tv än för program som visas på webb-tv.
– Skulle vi göra program enbart för webben skulle vi inte ha investerat lika mycket. Program för webb-tv är ofta hårt komprimerade och nedskalade och man kan komma undan med en lägre kvalité, skall man däremot se program på sin 40 tum stora tv-skärm krävs mer.
Kan vem som helst se IPTV och webb-tv?
– Man behöver nog ha någon form av snabbare anslutning även för att se webb-tv, exakt nivå har vi inte satt ännu. I dag har ju de flesta någon form av bredband. Ett alternativ för dem som inte har det skulle kunna vara att ladda ner programmet först och sedan titta, säger Holmström.
Så småningom är det meningen att Åland24 skall börja med reguljära sändningar på fasta tidpunkter.
– När volymen ökar och vi får in en rutin börjar vi sända reguljärt. Då vänder vi oss även till Smedsböle, MCA och andra lokala antennbolag för att förhoppningsvis även kunna sända via dem och på så sätt nå alla på Åland, säger Holmström.
Conny Rosenberg, vd på Ålcom berättar att mellan 80 och 90 procent av Åland i dag har bredband. Med andra ord kan de allra flesta skaffa ett IPTV-abonnemang.
– Det är endast längst ut på landsbygden och i vissa delar av skärgården som man i dag saknar bredband, säger Rosenberg.
Mer information om Ålcoms IPTV kan du läsa på www.aland.tv.

MALIN LUNDBERG