DELA

Så har andra försökt luras

Bluffmakarna är många och det finns otaliga sätt att luras på.
Målet är – förstås – att komma över pengar.
I november 2008 varnades Umeåbor i de norrländska tidningarna för en ny form av telefonbluff. Via telefonen meddelar en förhandsinspelad röst på engelska att abonnenten vunnit en resa. För att få mera information om ”vinsten” uppmanas abonnenten att trycka på siffran 9 eller på någon annan siffra.
De som följde uppmaningen fick ingen resa, men nog en saftig telefonräkning så småningom.
I andra fall har samtalet fortsatt efter knapptryckningen. Abonnenten har då ombetts lämna sitt kontonummer eftersom en liten avgift måste erläggas för att abonnenten ska få ut ”vinsten”.
En annan typ av lurendrejeri drabbar främst mobilabonnenter som upptäcker ett missat samtal. Också här väntar en saftig räkning.
Också tidigare har resetricket använts. Bedragare som lockat med billiga resor till Karibien är inte ovanliga, och det enda de är ute efter är kontonummer.
Också här har personerna som ringt pratat engelska och polisen har inte lyckats spåra numren.

Lägg på luren
2006 berättade Nya Åland om ”cold calling” där syftet är att blåsa erfarna aktiehandlare på stora penningbelopp. Flera åländska företag och privatpersoner fick samtal från personer som talade engelska och erbjöd aktieaffärer utomlands.
Polisen har inte fått in många anmälningar om telefonbluffar på sistone, berättar Jan-Erik Eriksson som tar emot anmälningar.
– Det har varit ganska lugnt på den här fronten på sistone. Men man ska alltid vara vaksam, låta bli att svara eller lägga på luren när man får sådana här samtal, råder han.
Om något låter för bra för att vara sant så är det oftast också det. (ao)