DELA

S-ordförande: Frågan har blivit partipolitisk

Ålands radios vd Pia Rothberg-Olofsson följde bara regelboken när hon beviljade Socialdemokraterna rätt att köpa sändningstid i Ålandskanalen. Det säger partiledaren Camilla Gunell (S).
– Däremot råder det olika åsikter om hon borde ha förankrat beslutet bättre.
Som Nyan berättade i går visste varken Ålands radios styrelse, Förvaltningsrådet eller redaktörerna om att Pia Rothberg-Olofsson beslutat att sälja programtid åt Ålands Socialdemokrater inför valet. Vid ett blixtinkallat möte i fredags rev styrelsen upp beslutet.
De senaste dagarnas turbulens visar varför produktionen och distributionen i Ålands radio måste skiljas åt. Det sade Camilla Gunell under en presskonferens i går.
Partipolitiska intressen står i vägen för en saklig styrelsebehandling av ärendet, menar hon.
– Man kan undra om den politiskt tillsatta styrelsen behandlar det här med neutralitet och opartiskhet. Frågan var inte politisk från början men den har blivit det.

Inte public service
Enligt Camilla Gunell har folk fått om bakfoten att det här handlar om public service-tv.
– Det är klart att det inte är objektiv journalistik, det är Socialdemokraternas program och det ska också framgå tydligt. Det handlar inte om någon smygreklam.
Camilla Gunell utgår från att styrelsens beslut, efter sammanträdet på måndag den 26 september, blir att Sosse-tv får sändas.
– Pia Rothberg-Olofsson har tagit det enda beslut hon kunde och har agerat korrekt enligt lagen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman