DELA

Rysslands största biltidning firar på Åland

När Rysslands största biltidning Autoreview Moskva fyller 20 år firar man det på Åland under fyra dagar. Från torsdag till söndag besöker 123 av tidningens samarbetspartners och personal Åland och får uppleva ”det bästa av Åland”.
123 deltagare som medför ungefär 200.000 euro till turist-Åland firar som bäst 20-årsjubileum på Åland. Det är Rysslands största biltidning Autoreview Moskva som bjudit personal och samarbetspartners på festligheter till Åland
Henrik Nordström, till vänster på bilden, är vd för Ålands turist och konferens och har organiserat programmet för besöket.
– Det är ett mycket påkostat besök. De får uppleva det bästa av Åland.
I runda siffror uppgår kostnaderna på Åland till 200.000 euro, vilket enligt Nordström är lika mycket som alla Ålands cykelturister gör av med på en hel sommar.
På programmet står bland annat festmiddag på Alandica och även på museifartyget Pommern. segeltävlingar med 606:or vid ÅSS, kortbanegolf med Chris Waldron i Eckerö, guidad rundtur med buss, seglats med Linden, fisketur med guide och kanottur till Kobba klintar.Unikt Åland
Tidningens vd Oleg Selikhov (till höger på bilden) valde Åland som mål för jubileumsresan för att öriket är unikt. ”Födelsedagen” är egentligen i november-december, men i år ville Selikhov fira på sommaren.
– Jag funderade på Lappland, eller en kryssning mellan Helsingfors och Stockholm och till slut fick jag ögonen på Åland.
Han kontaktade Päivi Väisänen (i mitten) på det finska tryckeriet Helprint i St Michel, som trycker Autoreview Moskva, och frågade om hon visste något om öarna som ligger mellan Sverige och Finland. Efter några telefonsamtal fick Väisänen kontakt med Henrik Nordström och i juni förra sommaren besökte Selikhov och Väisänen Åland och bekantade sig med resmålet och med den lokale arrangören Henrik Nordström.
– Åland är ett vackert ställe och okänt för de flesta ryssar. Våra gäster får upptäcka Åland och kan komma tillbaka, säger Selikhov.Ekologiskt
Festdeltagarna är representanter för olika bilfirmor i Moskva, från reklambyråer och även från tidningen och tidningens distributörer. Åland skiljer sig mycket från deras hemstad Moskva med sina 15 miljoner invånare, bilar och stress, säger Selikhov.
– Det är första gången våra gäster får prova på ekologisk turism.
Ren natur, golf , segling och kanotpaddling som inte kräver bränsle, som Selikhov kallar ekologisk turism, hör inte till sådant som deras gäster är vana vid.
Det man nu på Åland kan hoppas på är att de ryska gästerna uppskattar Åland och återvänder.
– Flera av våra gäster har redan frågat hur man tar sig hit privat, säger Päivi Väisänen.
Tidningen Autoreview Moskva har en upplaga på 200.000 i Ryssland och Ukraina och utkommer två gånger i månaden. Den trycks i Finland sedan 1997.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax