DELA

”Ryssarna ville att vi skulle bygga byteshus åt dem”

Knut Grüssner, vars familj ursprungligen ägde den mark i Saltvik som sedan 1947 varit i rysk ägo, har kanske ett litet hum om vad den ryska presidenten kan ha haft för avsikt med tomtstyckningen 2010.
Nyan.ax berättade i går om Ryska federationens åländska egendomar som tidigare ägdes av familjen Grüssner. För Knut Grüssner kom beskedet om att den stora strandtomten, med 200 meter strandlinje, bröts ut 2010 för ryska presidentens kanslis räkning som en överraskning.
Familjen Grüssner har många gånger berättat offentligt om sina försök att få eller få köpa tillbaka Solkulla i Saltvik Kvarnbo av ryska staten. Solkulla, liksom den nu aktuella stomfastigheten Norrgård på 10 hektar, ägdes av Anna-Greta (född Hagmark) och tyska medborgaren Albrecht Grüssner.
I och med fredsfördraget i Paris 1947 övergick all tysk egendom i Finland och på Åland i Sovjetunionens ägo och efter unionens fall i ryska statens ägo.
På Solkulla finns familjens hus som står och förfaller och där finns alla minnen.
– Men det har varit helt omöjligt att få köpa tillbaka Solkulla. Det är synd på huset som ingen har bott i på 50 år, säger Knut Grüssner, barn till Anna-Greta och Albrecht.


Ville ha hus
Men så för några år sen kom en öppning från ryskt håll.
– Det är kanske fem-sex år sen nu. Folk från Ryssland var och tittade på den mark som nu är aktuell och ville att vi skulle bygga ett hus åt dem på den nu utstyckade tomten där de kunde vistas i stället för i det förfallna Solkulla-huset.
På så sätt skulle bytesaffären möjligen kunna bli av och familjen Grüssner få sitt gamla hus tillbaka, lät man förstå.
Men bytesaffären gick i stöpet.
– Deras krav växte hela tiden. Vi skulle bygga huset, så la man till en bastu, och sen skulle allt möbleras. Det tog aldrig slut på deras krav som späddes på hela tiden. Så kunde vi inte hålla på, berättar han.
Fyra sidor om Putins åländska strandtomt i papperstidningen!

Annika Orre