DELA

Ronald döpte båten till Sefyr

Det ska vara en sjöbevakare som hittar på rätt båtnamn.
Ronald Nordberg visste precis vad lotskuttern i Eckerö ska heta – Sefyr!
Hela familjen Nordberg i Lumparland Svinöby satte sig ner för att hitta på namn i Nyans namntävling. Det blev pappa Ronalds Sefyr som vann och detta bland 92 inlämnade förslag.
– Båten ska ju fara ut till en fyr, så därför låg Sefyr nära till hands, säger han.
När Nyan ringer upp och ger beskedet om vinsten hörs pojkar ropa av glädje i bakgrunden. Det är sönerna Samuel och Isac.
– Det får nog bli så att hela familjen åker med på turen, förklarar Ronald som aldrig tidigare, trots sitt arbete som sjöbevakare, aldrig tidigare satt sin fot på Märket.


Västanvind
Utflykten kommer att äga rum när en ny säsong inleds på Märket, framåt maj, eller senare i sommar.
Mats Sjöström fastnade genaste för namnet Sefyr.
– Det är roligt, lätt att använda och säger vad vi huvudsakligen ska syssla med, nämligen fara till fyren Märket, säger han.
Enligt ordboken står sefyr också för västanvind eller vind från väster. Det kommer från grekisk mytologi där Zefyros, var en västanvind som ansågs ha hästgestalt och omnämns i Illiaden. Detta gör att namnet passar om möjligt ännu bättre på en båt som för folk till Finlands västligaste ö.


Hederspris
Mats Sjöström vill också dela ut två hedersomnämnanden. Dels till ”Nichens Edvin” som lämnats in av Dan Lindblom, dels till ”Vendla” av Hans Heino. Namnen är tagna efter Mats farfar och farmor.
Sjöström kan också berätta att han i dagarna fått motta en skeppsklocka till sin lotskutter i gåva av Bror Humell. Nu ska klockan på gravering.
Och så önskar vi familjen Nordberg en härlig färd till Märket vad det lider med Sefyr!

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax