DELA

Roger Nordlund: Situationen är obehaglig

– Jag tycker att situationen som uppstått är obehaglig, vilket jag tror att flera inom partiet också känner.
Det säger talman Roger Nordlund efter centerns stämma i fredags. Han tycker att läget inom partiet nu behöver analyseras.
Veronica Thörnroos hann i stort sett bara ta över innan hon i fredags tvingades se sig besegrad av återkomlingen Harry Jansson. Själv tycker hon inte nödvändigtvis att tre år är en knapp period.
– Jämför man med Roger Nordlunds tolv år är det kort, jämför man med någon annan så är det kanske inte det.
Under partistämman på fredagskvällen fanns 52 röstberättigade medlemmar på plats. När det blev dags för ordförandeval meddelade valberedningen att de enats om att föra fram ett namn: Veronica Thörnroos. Valberedningen var samtidigt den grupp som tidigare tillfrågat Harry Jansson om han var intresserad av posten.
Janssons svar blev då ja, med uttalat stöd från förre trafikminister Runar Karlsson. Under stämman reste sig i stället Anders Karlsson och föreslog Jansson.
När resultatet meddelades – 30 röster för Harry Jansson och 22 för Veronica Thörnroos – gick ett svagt men påtagligt sus genom lokalen. En del såg ut som att de just blivit tagna på sängen, andra sken upp i ett leende.
Runar Karlsson var nöjd.
– Jag tror Harry har mer tid att titta in i lagtinget, och så har han självstyrelsepolitiken i bakgrunden. Han är också en stor vän av en regering med behärskad ekonomi. Det blir ett lyft för hela partiet, och hela Åland.
Under stämman utsågs Centerveteranen Olof Salmén till hedersmedlem i partiet. Han höll under kvällen flera mindre tal där han under ett av dem uppmärksammade frånvaron av Roger Nordlund, Britt Lundberg och Torbjörn Eliasson.
När Nya Åland senare ringde upp Nordlund visade det sig att han var i Tammerfors med sina barn på tennistävling.
– Jag tycker mig ha rätt att prioritera min familj efter alla år jag dedikerat Centern.
– Det är en väldigt ovanlig situation att man blir bortröstad efter tre år som ordförande och innan ett val. Jag tror att det finns en orsak för Centern att analysera läget i partiet just nu eftersom det verkar finnas olika åsikter, säger Roger Nordlund.
Han hoppas att det inte är tal om någon spricka inom Centern, men oroskänslan finns där.
– Jag tycker att situationen som uppstått är obehaglig, vilket jag tror att flera inom partiet också känner.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall