DELA

Risk för strömavbrott under kommande helg

Den senaste veckan har det myckna snöandet gett upphov till många strömavbrott i ÅEA:s elnät. Och nu varnar bolaget för ytterligare avbrott i helgen
Strömavbrotten beror främst på att träd som är kraftigt snö- och istäckta faller över ellinjer och kortsluter eller river av elledningarna skriver elandelslaget i ett pressmeddelande.
Snön och isen har fastnat och hållits kvar på träd och ledningar på grund av omväxlande kyla och milda temperaturer. Även islasten på bara ledningen har varit så stor att ledningen har gått av. På grund av att det är mycket snö i terrängen är det besvärligt att ta sig fram och strömavbrotten tenderar att bli längre än normalt. ÅEA:s personal har redan arbetet hårt med felsökning, reparationer och reparationer i över en vecka.
Inför helgen lovar väderleksprognoserna mera snö och vindar på 15-20 m/s med byar över 20 m/s. Det innebär att det är stor risk att det kan bli en hel del strömavbrott både under lördagen och söndagen. ÅEA vill därför gå ut med information om att avbrottsrisken är stor samt att elanvändarna förbereder sig för avbrott. Vi vill också varna för att personer som ser elledningar som är trasiga eller hänger lågt p.g.a. snölasten inte närmar sig eller vidrör ledningarna, det kan föranleda livsfara. Med den här snömängden kan till och med en elledning ligga på snön och fortfarande vara spänningsförande. Om man ser lågt hängande ledningar, trasiga ledningar eller träd som ligger mot ledningar vill ÅEA gärna att man ringer in informationen till ÅEA till vår jour på telefon 39202 men var beredd på att det kan vara många andra som ringer och det blir att vänta eller ringa flera gånger.
ÅEA har satt hela sin personal i förhöjd beredskap inför helgen. Vi kommer att göra så mycket vi kan för att begränsa avbrotten och göra dem så korta som möjligt. Allmänheten kan förbereda sig genom att ha ljus och ficklampor tillgängliga. På vår hemsida kan man följa utvecklingen även med mobiltelefoner. Kolla på hemsidan om det är rapporterat avbrott i ditt område innan du ringer och anmäler elavbrott. Vi svarar naturligtvis på samtal men vi har begränsade resurser så det kan vara svårt att komma fram ibland.