DELA

Radion avskedade tekniker

Sparkraven på Ålands radio har lett till att en tekniker har fått gå.
– Sammanlagt har vi blivit 6,5 personer färre och det finns en viss oro över hur vi skall lyckas producera radio med den kvalitet vi önskar, säger fackets ombud Owe Sjöblom.
En av Ålands radios fyra tekniker har fått avsked som följd av de minskade anslagen till verksamheten. Räknar man alla indragna projekttjänster och inbesparade pensioneringar har personalen minskat med totalt 6,5 personer.
– Vår personalstyrka har blivit hela 20 procent mindre, säger Owe Sjöblom som är fackligt ombud på radion och som kontaktade Nya Åland eftersom personalen anser att det i tidningarna inte har framgått hur tufft läget egentligen är just nu.

Per telefon
– Det handlar inte bara om färre kulturprogram, sport och nyheter. Det finns inte tid och resurser för att åka utanför stan eller för att bevaka skärgården annat än per telefon, säger Sjöblom.
Han säger att det är ett gemensamt beslut att försöka behålla så stora delar av tablån som möjligt och att inte korta ner sändningstiden men att det beslutet kommer att ha sitt pris.
– Arbetsbelastningen blir större, vi hinner inte bearbeta materialet på samma sätt och vi måste producera mera eftersom vi är färre.
Hur mår personalen, är ni oroliga?
– Det är nog med en viss tveksamhet som vi ser framtiden an och det finns en viss oro över hur vi skall lyckas producera radio med den kvalitet vi önskar.
Vad betyder det att ha en tekniker mindre på jobb?
– Vi blir sårbara om det blir tekniska problem. Falerar utrustningen tidigt på morgnarna eller på kvällarna står vi utan hjälp.