DELA

Räddade i sista stund

– Vi höll på att bli ihjälklämda. Vad mer ska egentligen behöva hända innan någon gör något?
Det undrar Siv Fogelström, passagerare i en olycka vid vägarbetet i korsningen Askuddsvägen i början av oktober.
Bilturen till jobbet en morgon för cirka tre veckor sedan är något Siv Fogelström och Ulla-Lena Newton sent ska glömma.
I korsningen Askuddsvägen-Lemlandsvägen i Mariehamn var de i färd med att svänga ut på Lemlandsvägen. Men det är mitt i rusningstrafiken och de blir stående vid ett vägarbete i väntan på att kunna köra. Då plötsligt kraschar det till och en dumper backar rakt in i bilen.

Bilen till skroten
– Vi började skrika, men fick ingen reaktion från föraren i fordonet. Plötsligt kommer någonting in genom rutan på passagerarsidan där jag sitter. Jag skriker då till Ulla-Lena (Newton) att vi måste ut genom hennes sida, men hon skriker att hon sitter fast, troligen av chock, säger Siv Fogelström, som fick fullt med glassplitter över sig.
– Då lyfts bilen upp och skakas om och det kändes som vi skulle välta över på sidan. Först då märker föraren i fordonet att vi är där och då stannar han, säger Ulla-Lena Newton.
Bilen blev ordentligt intryck och sned på ena sidan och skadorna så stora att bilen inte gick att reparera.
– Då var det ändå en Volvo vi körde, som tur är. Hade det varit en mindre bil kunde det ha gått betydligt värre, säger Fogelström.

Dagsböter
Polisen kom till platsen men eftersom ingen person kom till skada valde de att direkt utdela tio dagsböter till dumperföraren för äventyrande av trafiken. Det ska påpekas att personen som körde dumpern innehar c-körkort vilket krävs för det fordonet.
Polisen var därefter färdig med sin utredning, vilket förvånar Siv Fogelström. Hon och Ulla-Lena Newton hävdar nämligen att det var dåligt skyltat och oorganiserat vid vägbygget.
Åland schakt ab som utförde arbetet menar dock att olyckan orsakades av en anställds brist på uppmärksamhet, vilket han också bötfälldes för. Stig Janson, vägingenjör på landskapet, kände inte till att olyckan inträffat, och har därför inte besökt vägbygget efter olyckstillfället för att ytterligare kontrollera att säkerhetskraven var uppfyllda.
Siv Fogelström fick uppfattningen av polisen att en ordentlig utredning skulle inledas, och undrar nu varför inget större ansvar tas vid vägarbeten, och hur säkerheten får fortsätta vara så dåligt.
– Jag tycker att det är för jäkligt. Min åsikt är att vägen borde varit avstängd. Vi höll på att bli ihjälklämda. Vad mer ska egentligen behöva hända innan någon gör något?, säger hon.

Läs också: Tre olyckor på kort tid vid åländska vägbyggen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax