DELA

Pub på gång i skolan

Hur skulle det kännas att avsluta sina studier som pubägare? Visserligen för bara tre veckor, men i alla fall.
Det är vad Simon Pietilä och Richard Dahlén på hotell- och restaurangskolan håller på med som bäst.
I restaurangen serveras pubmat och pubdryck till pubunderhållning. Och vill man ha mer kan man gå in på hemsidan och läsa pubvitsar: www.thepubsite.net.

Slutarbete
Pubtemat är en del av slutarbetet för killarna, som nu går fjärde året på det som inom högskolan kallas Hospitality Management. Simon Pietilä berättar att killarna skall skriva en rapport där man presenterar temat och sammanställer slutresultatet. Den vägs sedan in i det slutomdöme från skolan som killarna får.
Att man fastnade just för pubtemat tror Simon beror på att både han och Richard har jobbat mycket med à la carte med tre rätters måltider och vin. Nu ville man pröva ett annat koncept.
– Det irländska med pub och underhållning brukar fungera globalt, så varför inte också på Åland.

Avslappnat
Maten, som vi återkommer till nästa vecka, är mer avslappnad än à la carte-stilen, men gott ser det ut ändå. Vem tackar nej till en irländsk cheesburger med lammbiff? Och till det kanske friterade lökringar och coleslaw.
Simon påpekar att det på meny finns så kallade ”sideorders”, alltså tillbehör som man beställer efter smak och behov. Han nämner speciellt ett extra krämigt potatismos, som är blandat med bearnaisesås.
Och så finns det desserter, naturligtvis.

Tre veckor med paus
Den irländska puben i hotell- och restaurangskolan är öppen den här veckändan och nästa samt torsdag – lördag vecka 9. Under sportlovet vecka 8 har man paus.
Den här första veckan har killarna ”så där lagom” med bokningar.
– Det brukar bli mera senare, när ryktet har spritts. Vi har i vanliga fall en reklamskylt riktad mot östra utfarten, men den kan vi inte använda just nu, det blåser för mycket, säger Simon.

HARRIET TUOMINEN